Fotografie din timpul intervenției chirurghicale. Sursa: NYU Langone Health
Pentru prima dată, un rinichi de porc a fost transplantat la un om fi respins de sistemul imunitar al beneficiarului – un progres major, care ar putea ajuta în cele din urmă la atenuarea unei penurii de organe umane pentru transplant. Procedura, efectuată la NYU Langone Health din New York City a implicat utilizarea unui porc ale cărui gene au fost modificate astfel încât țesuturile să nu mai conțină o moleculă care declanșează respingerea aproape imediată a organului.
Destinatarul a fost un pacient în moarte cerebrală, cu semne de disfuncție renală, a cărui familie și-a dat consimțământul, au declarat cercetătorii pentru Reuters.
Timp de trei zile, noul rinichi a fost atașat de vasele de sânge și menținut în afara corpului, oferind cercetătorilor acces la acesta.
Rezultatele testelor funcției rinichiului transplantat „păreau destul de normale”, spune chirurgul Robert Montgomery, care a condus studiul.
Rinichiul a produs „cantitatea de urină la care ne așteptam” de la un rinichi uman transplantat, menționează el, și nu au existat dovezi ale respingerii puternice și precoce observate atunci când rinichii nemodificați de porc sunt transplantați în primate neumane.
Nivelul anormal de creatinină al beneficiarului – un indicator al funcției renale slabe – a revenit la normal după transplant.
Peste 90.000 de americani au nevoie de un rinichi
În Statele Unite, aproape 107.000 de persoane așteaptă în prezent transplanturi de organe, incluzându-i aici pe cei 90.000 care așteaptă un rinichi, potrivit United Network for Organ Sharing. Timpii de așteptare pentru un rinichi este, în medie, de trei până la cinci ani.
Cercetătorii lucrează de zeci de ani la posibilitatea utilizării organelor animale pentru transplanturi, dar s-au nu au reușit până acum să prevină respingerea imediată de către corpul uman.
Porcul modificat genetic, supranumit GalSafe, a fost dezvoltat de unitatea Revivicor a United Therapeutics Corp. A fost aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) în decembrie 2020, pentru a fi utilizat drept hrană pentru persoanele cu alergie la carne și ca potențială sursă de organe.
Produsele medicale dezvoltate din porci ar necesita în continuare aprobarea specifică a FDA, înainte de a fi utilizate la om.
Alți cercetători analizează dacă porcii GalSafe pot fi surse de organe de orice fel, de la valve cardiace la grefe de piele pentru pacienții umani.
O poartă către viitor
Experimentul de transplant renal din NYU ar trebui să deschidă drumul spre studii la pacienții cu insuficiență renală în stadiu final, posibil în următorul an sau doi, spune Montgomery, el însuși beneficiar de transplant de inimă. Studiile ar putea testa abordarea ca o soluție pe termen scurt, pentru pacienții cu afecțiuni critice, până când un rinichi uman devine disponibil, sau ca grefă permanentă.
Experimentul actual a implicat un singur transplant, iar rinichiul a fost lăsat în poziție doar trei zile, astfel încât orice studii viitoare să poată descoperi noi bariere care ar trebui depășite. Participanții ar fi probabil pacienți cu șanse mici de a primi rinichi uman și cu prognostic slab în dializă.
„Pentru o mulțime de acești oameni, rata mortalității este la fel de mare ca și pentru unele tipuri de cancer și nu ne gândim de două ori la utilizarea de noi medicamente și la efectuarea de noi studii (la pacienții cu cancer) atunci când le-ar putea da câteva luni în plus de trăit”, afirmă Montgomery.
Cercetătorii au lucrat cu eticieni medicali, experți juridici și religioși pentru a examina conceptul înainte de a solicita unei familii acces temporar la un pacient în moarte cerebrală.
Sursa: Reuters