China și OMS au acționat prea târziu, la debutul pandemiei, decide Grupul Independent de evaluare. „O epidemie în mare parte ascunsă”
OMS și Beijing ar fi putut acționa mai repede la începutul epidemiei Covid-19, au concluzionat experții independenți responsabili de evaluarea răspunsului global. Răspândirea virusului a beneficiat de o „epidemie în mare parte ascunsă”, cred ei.
Experții subliniază că „prin analizarea cronologiei inițiale a primei faze epidemice, putem vedea că ar fi fost posibil să acționăm mai repede pe baza primelor semne”. „Este clar pentru Grupul Independent că măsurile de sănătate publică ar fi putut fi aplicate mai energic de către autoritățile locale și naționale chineze, în ianuarie”.
OMS a acționat foarte lent, convocând prea târziu comitetului de urgență și decretânt cu întârziere starea de urgență internațională de sănătate. „Nu este clar de ce nu s-au întâlnit înainte de a treia săptămână a lunii ianuarie și nici de ce nu s-au pus de acord imediat cu privire la declararea unei urgențe de sănătate publică de interes internațional”, scriu ei.
De la începutul crizei sănătății, la sfârșitul anului 2019, OMS a fost puternic criticată din cauza răspunsului său. Mai presus de toate, organizația a fost acuzată de Statele Unite că a fost extrem de înțelegătoare cu China, locul de plecare a coronavirusul. În mai 2020, statele membre ale OMS au convenit asupra demarării unei anchete independente, iar în iulie, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat crearea Grupului Independent pentru a avea „o evaluare cinstită” a gestionării crizei si pentru a „trage concluzii” pentru viitor.
Grupul este co-prezidat de fostul premier al Noii Zeelande, Helen Clark, și de fostul președinte al Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf. În aproximativ un an, pandemia a ucis oficial peste 2 milioane de oameni și aproape 100 de milioane au fost infectați. Aceste cifre, probabil, subestimează bilantul real.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook