China, Rusia, Pakistan și Turcia nu își retrag oficialii din Afganistan și par să recunoască stăpânirea talibanilor

Liderii talibani după ce au preluat controlul Palatului Prezidențial. Foto: AP

China, Rusia, Pakistan și Turcia par să recunoască în mod oficial stăpânirea talibanilor în Afganistanul vecin, după ce gruparea teroristă islamistă a pus mâna pe palatul prezidențial din Kabul duminică, iar președintele Ashraf Ghani a fugit în Tadjikistan.

Ambasada Chinei la Kabul nu intenționează să evacueze personalul

„Ambasada Chinei a contactat diverse facțiuni din Afganistan pentru a asigura siguranța națiunii, instituțiilor și intereselor chineze”.

„Ambasada va lua măsuri suplimentare pentru a le reaminti cetățenilor chinezi să urmeze îndeaproape protocolul de securitate, să sporească măsurile de siguranță și să se evite să iasă pe străzi”.

Într-un comunicat postat pe site-ul oficial, ambasada a declarat că situația din Kabul a devenit „extrem de complexă și severă” și că este în contact strâns cu cetățenii chinezi din Afganistan.

Rusia, în aceeași situație

Decizia de a nu evacua a fost luată și de Rusia. Niciunul dintre cele două state nu a semnat declarația comună a 65 de teritorii care solicită tuturor părților să faciliteze plecarea în siguranță a cetățenilor străini și a afganilor care doresc să plece.

„Suntem pragmatici. Modul în care doriți să vă conduceți țara este în mare parte decizia voastră, doar nu lăsați acest lucru să afecteze China”, spune pentru Reuters Lin Minwang, expert în Asia de Sud la Universitatea Fudan din Shanghai.

„Când o mare putere asiatică precum China arată că recunoaște legitimitatea politică a talibanilor, le oferă acestora o mare victorie diplomatică”, crede Lin.

Oficialii talibani au vizitat China în iulie și s-au întâlnit cu ministrul de externe Wang Yi. După întâlnire, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, declara că vede China ca pe un „prieten” al Afganistanului.

Nu există planuri de evacuare a ambasadei Rusiei

Kremlinul spune că nu există planuri de evacuare a ambasadei rusești la Kabul, iar presa de stat din Rusia spune că grupul islamist sunnit format după retragerea trupelor sovietice din Afganistan garantează siguranța personalului diplomatic.

„Organizația are bune relații cu Rusia și va asigura condițiile de siguranță necesare pentru funcționarea ambasadei rusești și a altor ambasade”, spune pentru AP Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al biroului politic al talibanilor.

Zamir Kabulov, trimisul prezidențial rus în Afganistan, a declarat agenției de știri Interfax că ambasadorul rus și personalul consular „își îndeplinesc calm funcțiile”.

Moscova colaborează cu alte țări pentru a organiza o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pe tema Afganistanului. Rusia este unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, alături de Statele Unite, Marea Britanie, Franța și China.

Pakistanul și Turcia, în relații bune cu talibanii

Pakistanul, care a fost acuzat că adăpostește luptători talibani, ar putea, de asemenea, să sprijine grupul, după ce Imran Khan a refuzat să condamne atrocitățile acestora.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că țara sa va lucra pentru stabilitate în Afganistan împreună cu Pakistanul, pentru a stopa un val de migrație în creștere pe fondul ofensivei talibane la nivel național.

Erdogan a declarat că afganii încearcă din ce în ce mai mult să migreze în Turcia prin Iran, solicitând un efort internațional pentru a aduce stabilitate țării și a preveni migrația în masă.

El crede că Pakistanul are o „sarcină vitală” de a aduce pacea și stabilitatea în Afganistan, unde ciocnirile s-au intensificat.

Iranul a redus personalul ambasadei

Iranul și-a redus prezența diplomatică în Afganistan, a declarat duminică Ministerul de Externe, lăsând un personal schelet la ambasada din Kabul, în timp ce orașul a căzut în mâinile talibanilor.

„A existat o reducere a personalului la ambasada Iranului la Kabul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Saeed Khatibzadeh, adăugând că personalul a rămas pentru a se asigura că „activitățile necesare ale ambasadei” continuă.

Sursa: The Guardian

Exit mobile version