Noi nu ne-am familiarizat deocamdată cu tampoanele folosite pentru testele din nas sau gât, dar chinezii au trecut deja la nivelul următor. Testele rectale Covid-19 sunt folosite din ce în ce mai des în China, pentru a testa subiecții cu risc și călătorii care sosesc din străinătate. O metodă considerată mai fiabilă, dar mai puțin practică și care este cu greu acceptată de pacienți.
Guvernul de la Beijing a controlat în mare măsură epidemia de coronavirus încă din primăvara anului 2020, datorită restricțiilor stricte, dar autoritățile sanitare desfășoară campanii masive de testare RT-PCR pentru a controla focarele epidemice mici. Deși probele sunt luate de obicei din nas sau gât, unii pacienți au fost supuși testelor rectale, dezvăluie televiziunea de stat CCTV.
Măsura este impusă și persoanelor aflate în carantină obligatorie în hoteluri, inclusiv călătorilor din străinătate.
„Crește rata de detectare”
Screeningul rectal „crește rata de detectare a persoanelor infectate”, deoarece coronavirusul rămâne în anus mai mult decât în căile respiratorii, a declarat medicul Li Tongzeng de la Spitalul You’an, pentru CCTV.
O afirmație care se bazează, printre altele, pe un studiu publicat în august 2020 în China, care a concluzionat că testele rectale pot fi cel mai bun mod de a examina pacienții înainte de a părăsi spitalul.
Zelul autorităților sanitare chineze, care uneori combină mai multe teste pentru a limita numărul de rezultate fals negative, nu este însă unanim aprobat de comunitatea științifică.
Yang Zhanqiu, de la Universitatea Wuhan, declară pentru Global Times că tampoanele pentru nas și gât rămân totuși mai eficiente, virusul trecând prin căile respiratorii, nu prin sistemul digestiv.
CCTV spune că testele rectale nu vor fi generalizate, deoarece nu sunt „suficient de practice”, spre deosebire de testele RT-PCR convenționale, a căror fiabilitate nu este pusă în discuție. Testele rectale sunt rezervate cetățenilor carantinați.
O testare „super umilitoare”
Reacțiile internauților oscilează între spaimă și ironie. „Mă bucur că m-am întors deja în China!”, a scris un utilizator al rețelei sociale Weibo. „Nu este prea dureros, dar cu siguranță este foarte umilitor”, spune altul.
„Am avut două teste anale. În acest proces, mi-au luat și o probă din gât. Eram îngrijorat să nu uite asistenta să schimbe tampoanele între ele”, glumește un alt utilizator.
China, care a limitat deja sever sosirile internaționale începând cu martie 2020, a înăsprit restricțiile în ultimele luni.
Oricine dorește să călătorească în China trebuie să prezinte două teste Covid negative (PCR și serologice) înainte de îmbarcare și să efectueze o carantină de cel puțin 14 zile într-un hotel, pe cheltuiala proprie.