Laboratoare din întreaga lume lucrează asiduu pentru a găsi formula unui vaccin. Să fie eficient și sigur pentru populație. Și să-l avem cât mai repede.
Dar, lăsând deoparte calculele științifice, cum vom proceda pentru a distribui și administra presupusul vaccin celor șapte miliarde de oameni din întreaga lume?
Rusia spune că a înregistrat un vaccin eficient, germanii anunță că-l vor avea, probabil, în toamnă. Alte companii biofarmaceutice din Statele Unite, China sau Anglia îl promit undeva spre sfârșitul anului. Dar cum se va realiza producția în masă?
“Este ca și cum ai face un tort acasă. Îți ia ore să faci unul perfect, dar după trebuie să produci 70 de milioane și toate să fie la fel, perfecte. Este o mare provocare”, spune Matthew Duchars, șeful Vaccines Manufacturing and Innovation Centre din Marea Britanie, pentru BBC.
În final, vom fi în situația în care omenirea va fi nevoită să producă miliarde de doze. Ele trebuie apoi distribuite și administrate pe tot globul.
Interese proprii
Acestor dificultăți se adaugă interesele naționale. Fiecare țară dorește să fie prima. Iar statele bogate au încheiat deja contracte care să le asigure stocuri însemnate ale potențialelor vaccinuri.
“Cred că toate statele trebuie să gândească această chestiune global. Este important să existe această mentalitate: nu suntem în siguranță, dacă nu suntem toți în siguranță”, este de părere Seth Berkley, CEO-ul Alianței Internaționale a Vaccinurilor (Gavi), potrivit BBC.
Probleme logistice
Se adaugă și alte neajunsuri. Există posibilitatea ca producția recipientelor de sticlă să fie scurtcircuitată, din cauza cererii foarte mari.
O altă situație care poate interveni este lipsa spațiului de depozitare. Vaccinurile trebuie păstrate la temperaturi scăzute, și nu este vorba doar de stocarea lor, cât și despre transport.
“Cum le transporți cu avionul; apoi cu autovehiculele, spre spațiul de depozitare; cum le duci în comunitățile afectate. Toate astea trebuie să funcționeze ca la carte.”, spune prof. Toby Peters de la Universitatea Birmingham.
Cine este primul?
Statele vor trebui să-și pună câteva întrebări și să răspundă cu sinceritate.
1.Cine are cea mai mare nevoie de vaccin?
2.Care sunt grupurile de risc?
3.Cine trebuie să-l primească în mod prioritar?
Pentru că prima tranșă cu siguranță nu va putea să acopere cererea. Și trebuie făcute alegeri.