Cetățenii minorităților etnice, arestați și transformați în cobai pentru a testa medicamente împotriva Covid-19, în China
Foto: AP
Guvernul provinciei Xinjiang din nord-vestul Chinei (unde locuiesc în mare parte uiguri, cazaci) apelează la măsuri extreme pentru a opri epidemia de coronavirus, incluzând blocarea cetățenilor în case, carantinarea lor pentru mai mult de 40 de zile în unele cazuri și chiar arestarea celor care nu se supun.
Mai mult, unor rezidenți li se administrează forțat medicamente folosite în medicina tradițională chineză, potrivit unor informări guvernamentale, postări din social media, dar și după spusele unor persoane carantinate în regiune care au oferit interviuri, scrie Washington Post.
Nu există dovezi științifice care să indice că remediile din medicina tradițională chineză pot fi eficace împotriva SARS-Cov-2, iar unul dintre medicamentele pe bază de plante folosit în Xinjiang, Qingfei Paidu, conține ingrediente interzise în state ca Germania, Elveția sau SUA, din cauza conținutului ridicat de toxine și substanțe cancerigene.
La apogeul crizei de coronavirus din provincia Xinjiang, o femeie uigură a fost arestată și plasată într-un centru de detenție, alături de zeci de alte femei.
Ea a oferit un interviu, sub protecția anonimatului, mărturisind că a fost forțată să bea un sirop care i-a produs stări de oboseală și greață. Odată pe săptămână, deținutele erau dezbrăcate complet, cu fețele acoperite, iar gardienii le stopeau cu substanțe dezinfectante.
„Era ceva fierbinte”, spune femeia într-un interviu telefonic, acordat Associated Press(AP). „Aveam mâinile distruse, iar pielea mi se exfolia.”.
După o lună de detenție, a fost eliberată și închisă la domiciliu. După un timp, autoritățile au obligat-o să consume medicamente tradiționale nemarcate, amenințând-o că va fi din nou arestată dacă nu se supune.
Mii de postări au invadat rețelele de socializare, utilizatorii acuzând măsurile excesive și publicând imagini cu oameni încătușați sau uși de intrare în locuințe sigilate cu ajutorul unor bare de metal.
Un om de afaceri din regiune a declarat pentru AP că a fost carantinat împotriva voinței sale la mijlocul lunii iulie. Deși a fost testat negativ, autoritățile nu l-au lăsat să iasă din casă. A scris despre asta pe rețeaua de socializare Weibo, dar postările i-au fost șterse și a fost îndemnat să nu mai vorbească despre acest subiect. El a fost, de asemenea, obligat să ia medicamente care se potrivesc descrierii femeii uigure.
Xinjiang a intrat sub carantină totală acum 45 de zile, ca urmare a numărului mare de cazuri (826 de la mijlocul lunii iulie, cea mai mare creștere de după izbucnirea epidemiei la Wuhan).
Arestările din ultimul timp sunt doar o continuare a unei politici mai vechi, peste un milion de uiguri, cazaci si cetățeni ale altor minorități etnice fiind arestați în ultimii trei ani în Xinjiang.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook