Protestatarii din SUA, Australia și în întreaga Europă au demonstrat împotriva interferenței guvernului și a restricțiilor represive Covid. Dar în Singapore, o parte importantă a populației solicită un control chiar mai mare al statului. O petiție circulă în orașul-stat pentru a readuce carantina obligatorie pentru toți călătorii, din cauza variantei Delta care circulă deja pe scară largă, în timp ce un sfert dintre singaporeeni sunt în favoarea revenirii la restricțiile de izolare.
Guvernul din Singapore a anunțat cu mare optimism în iunie că își va schimba abordarea „zero-Covid” și va învăța să trăiască cu virusul.
Strategia a fost luată drept model pentru alte țări care caută o ieșire sigură din pandemie. Dar, pe măsură ce cazurile au crescut inevitabil în august și septembrie, s-a instalat panica.
Autoritățile au răspuns săptămâna aceasta reducând libertățile pentru rezidenți, în ciuda faptului că au depășit majoritatea economiilor avansate în privința vaccinării – 82% din populația sa este inoculată.
Cu peste 2.000 de cazuri zilnice, munca de acasă a devenit din nou normă, iar elevii din învățământul primar revin la cursuri la distanță. Pentru luna următoare, doar doua persoane sunt permise la aceeași masă în restaurante, iar familiile pot primi doar doi vizitatori.
Decizia arată că multe orașe din Asia, dintre care majoritatea au evitat numărul mare de decese și cazuri care au paralizat SUA și Europa anul trecut, se tem de redeschiderea economiilor și a granițelor lor.
Centrele financiare asiatice precum Singapore, Hong Kong și Tokyo s-au străduit să găsească echilibrul potrivit între protejarea cetățenilor lor și revigorarea economiilor.
Foarte multe cazuri asimtomatice
„Nu am văzut niciodată, în 20 de ani, industria academică sau medicală atât de vocală în dezacordul lor cu guvernul, deoarece tratează cazurile asimptomatice”, spune Jeremy Lim, de la Școala de Sănătate Publică Saw Swee Hock a Universității Naționale din Singapore.
Profesioniștii din domeniul sănătății au criticat testarea pe scară largă a populației după ce guvernul a trimis truse de testare către fiecare gospodărie, ceea ce a contribuit la aglomerarea spitalelor de către rezidenții nervoși cu simptome usoare.
Potrivit ministerului sănătății, 98% – sau 27.843 de persoane – din cele 28.375 de cazuri înregistrate în ultimele 28 de zile au prezentat simptome ușoare sau deloc.
„Mulți consideră că nu are sens să analizăm asimptomaticii”, spune Lim. „Numărul ridicat rezultat cauzează multă anxietate și îngrijorare. Oamenii iau cu asalt spitalele și clinici medicale. Acest lucru afectează forța de muncă din domeniul sănătății, deoarece personalul este pus în carantină, iar secțiile sunt închise.”
Restricții prea lejere
Aproape un sfert din oamenii din Singapore au considerat că ultimele restricții sunt prea lejere, în timp ce mai mult de jumătate au considerat că „sunt potrivite”, arată firma de cercetare de piață Milieu Insight. Un sfert consideră că măsurile sunt prea stricte.
„Ceea ce m-a surprins este cât de împărțiți sunt oamenii. Existat o mulțime de oameni supărați pe măsuri, dar cel puțin la fel de mulți susțin mai multe restricții”, spune Stephen Tracy, director general al Milieu. „Se simte totuși că ultimele reguli nu sunt în concordanță cu strategia stabilită de guvern”.
O petiție care solicita tuturor călătorilor care se întorc în țară să stea în carantină timp de două săptămâni în hoteluri sau facilități guvernamentale desemnate a adunat aproape 3.000 de semnături până joi. Singapore scutește de la carantină călătorii din China, Hong Kong, Taiwan, Brunei și Germania. Pasagerii care sosesc din alte țări, precum Noua Zeelandă și Australia, se pot izola acasă timp de șapte zile. Cazurile importate reprezintă o fracțiune din totalul cazurilor, conform statisticilor Ministerului Sănătății.
Unii experți susțin că Singapore ar trebui să fie aplaudat pentru încercarea a ceea ce nicio altă țară nu a reușit: o ieșire controlată din pandemie.
Sursa: Financial Times