Uniunea Europeană va propune un certificat care ar putea facilita călătoria atât pentru cei care au făcut vaccinuri aprobate de UE, cât și pentru cetățenii imunizați cu vaccinurile chinezești și rusești, care au primit doar autorizații naționale de urgență. „Cardul Covid al UE / certificatul verde digital” va cuprinde trei documente care vor specifica dacă titularul a primit un vaccin, de la ce producător, rezultatele unui test de coronavirus și detalii cu privire la vindecarea după o eventuală infectare cu Covid-19, potrivit unei surse familiare cu proiectul de lege al Comisiei Europene.
UE se luptă pentru a dezvolta un sistem care să permită celor 27 de state membre și celor din Spațiul Economic European să își redeschidă granițele pentru călătorii, prevenind totodată o accelerare a răspândirii coronavirusului. Liderii europeni au convenit în unanimitate luna trecută asupra unei linii generale pentru certificatele de vaccin, care sunt o prioritate pentru țările dependente de turism, precum Grecia și Cipru.
„Propunerea urmărește să faciliteze exercitarea dreptului la libera circulație în interiorul UE în timpul pandemiei Covid-19, prin stabilirea unui cadru comun pentru eliberarea și acceptarea certificatelor interoperabile privind vaccinarea, testarea și recuperarea după Covid-19”, potrivit proiectului actual, care poate fi modificat.
Lansare lentă
Permisul de vaccinare ar acoperi toate vaccinurile care au fost autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului, precum și cele cărora li s-a acordat autorizație de urgență individual, de către fiecare țară în parte, spune sursa, care a cerut să rămână anonimă, deoarece procesul este privat. Ungaria a început deja vaccinarea cu seruri fabricate în Rusia și China.
Decizia de a include în certificat vaccinuri care nu au primit autorizație europeană s-ar putea dovedi controversată pentru unele state membre, care susțin că țările folosesc vaccinurile ca instrumente de propagandă geopolitică.
Sezonul turistic
Planul este ca restricțiile privind libera circulație existente în prezent pentru a limita pandemia să poată fi ridicate în mod coordonat. Detaliile se vor schimba probabil înainte de publicare, iar regulamentul va fi publicat pe 17 martie.
Mai multe state membre au început să cântărească opțiunile privind pașapoartele de vaccinare, în încercarea de a-și salva sezonul turistic. „Turistii vor fi bineveniți dacă, înainte de călătorie, sunt fie vaccinati, fie au anticorpi sau au fost testati negativ”, a declarat ministrul Turismului din Grecia, Haris Theoharis, pentru ITB Berlin. „Grecia este gata cu un protocol complet pentru vara 2021”.
Scopul cadrului propus este de a permite interoperabilitatea între sistemele de vaccinare și testare ale statelor membre și de a evita introducerea unor măsuri unilaterale care să conducă la discriminare între cetățenii UE.
Siguranța datelor
Proiectul clarifică faptul că un certificat de vaccin nu ar trebui să devină o condiție prealabilă pentru a exercita libera circulație și nici nu reprezintă o obligație de a fi vaccinat.
Datele incluse în certificate nu vor fi centralizate, ci ar funcționa printr-un sistem de verificare sigur, descentralizat, conform proiectului. Informațiile din certificate vor include numele persoanei, pașaportul sau numărul cărții de identitate, data nașterii, vaccinul pe care l-a făcut și numărul de doze administrate. Date similare vor fi colectate pentru rezultatele testelor. Fiecare certificat va avea un număr unic de identificare.
Cele trei documente ar trebui emise gratuit, în format digital sau pe hârtie, permițând „potențialilor deținătorilor să solicite și să primească o copie fizică a certificatului sau să stocheze și să afișeze certificatul pe un dispozitiv mobil”, se precizează în proiect. „Certificatele ar trebui să conțină un cod de bare interoperabil, lizibil digital sau mijloace similare care să conțină datele relevante referitoare la certificate și ar trebui să fie utilizate pentru a verifica în siguranță autenticitatea, integritatea și validitatea acestor date”.
Conform planului propus de UE, măsura ar fi în vigoare temporar, până la încetarea pandemiei.
Sursa: Bloomberg