Certificatul de sănătate va deveni normă și „ne va transforma într-o turmă de animale”, crede filozoful Gaspard Koenig
Filozoful, scriitorul și fondatorul grupului de reflecție GenerationLibre explică de ce se opune profund implementării unui pașaport de sănătate. Măsură ar marca un punct decisiv în atacul asupra libertăților noastre.
LE FIGARO: Permisul de sănătate a fost votat în cele din urmă de Adunarea Națională. Ce părere aveți despre această decizie?
Gaspard KOENIG: Din păcate, nu mă surprinde. Liderii mondiali au cedat unei epidemii de gregarizare. Pentru a-și ascunde incompetența strategică, subliniată recent de experții OMS, care cred că epidemia ar fi putut fi evitată, statul intensifică măsurile de urgență. Neputincios în a controla virusul, pretinde că ne va controla viața. Numai guvernatorul Floridei a îndrăznit să reziste, interzicând pașapoartele de vaccinare în statul său.
Trebuie să spun că acest proiect îmi face pielea de găină. Îl văd ca pe începutul unei distopii, ca în « S.O.S. Fericire », celebra carte de benzi desenate de Van Hamme, care își imaginează o lume încadrată de reguli, în numele maximizării fericirii colective. În cazul în care pașaportul de vaccinare este implementat de autoritățile publice, este probabil ca sectorul privat să profite de ocazie pentru a-l impune angajaților sau clienților săi. Acest control permanent ar merge împotriva modelului occidental al unei societăți deschise. În mod inevitabil, ar fi cuplat cu o verificare a identității, care pune capăt anonimatului în spațiul orașului. Nu vreau să trăiesc într-o lume în care trebuie să arăți pașaportul și codul QR pentru a obține o bere, ca în Israel. Trebuie să refuzăm acest cip care ne transformă într-o turmă de animale.
Ar trebui să privim acest lucru ca pe un risc pentru libertățile noastre? La urma urmei, permisul va face posibilă regăsirea libertății de mișcare, care a fost suprimată în ultimul an.
Este silogismul birocratic obișnuit: pui o barieră, apoi oferi o mică cheie pentru a o deschide și lumea îți mulțumește. Însă, dacă am făcut toate aceste eforturi, dacă am reușit să găsim vaccinuri atât de repede datorită progresului științei, este tocmai pentru a elimina aceste bariere.
Permisul de sănătate nu are nicio logică: OMS a recomandat să nu fie implementat. Pe cine vrem să protejăm, mai exact? În câteva luni, întreaga populație europeană va avea acces la vaccin. Prin urmare, toți cei care vor să se protejeze vor avea ocazia să o facă. Deci, am dori să protejăm persoanele care au refuzat să fie vaccinate? De fapt, vrem să protejăm indivizii nu împotriva unui pericol extern, ci împotriva lor, dar ăsta nu este rolul unei politici de sănătate într-o democrație. Ca să nu mai vorbim că daunele create nu vor fi în niciun fel proporționale cu câștigul: implementarea permisului promite să fie o fabrică digital-birocratică.
Ni s-a spus deja că va trebui generat un nou cod QR pentru a asigura interoperabilitatea între sisteme din diferite state membre. Ca întotdeauna, 1.000 de situații speciale nu se vor încadra. În cele din urmă, omitem să spunem că acest permis, care este aproape inutil, va implica restabilirea frontierelor terestre între toate țările Uniunii Europene, chiar dacă politica de vaccinare a fost pilotată de la Bruxelles! Ne sacrificăm frumosul spațiu european unui capriciu tehnocratic.
Într-o economie globalizată, mai avem de ales?
Desigur, trebuie doar să ne asumati alegerile. Franța ar putea foarte bine să spună, când va veni momentul: ne-am vaccinat populația și, prin urmare, decidem să ne redeschidem țara. Dorința de a ne impune vaccinarea prin permisul de sănătate este o eroare psihologică majoră: nu va face decât să îi enerveze pe cei reticenți.
Ni se spune că este temporar. Nu dramatizezi?
„Nimic nu este mai durabil decât un program guvernamental temporar”, a spus Milton Friedman. Am văzut acest lucru cu măsuri de urgență împotriva terorismului: măsurile excepționale tind să integreze dreptul comun și să transforme permanent societatea noastră. Foucault a arătat în Histoire de la folie cum coloniile de leproși au supraviețuit leprei, fiind reconvertite în case de internare. Oamenii se obișnuiesc cu asta. Iată ce mă sperie.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook