Universitatea din Oxford va iniția în premieră un studiu în care va reinfecta în mod intenționat voluntari sănătoși, dar care s-au vindecat deja de Covid. Scopul cercetătorilor britanici este de a descoperi modalități prin care să dezvolte vaccinuri mai eficiente împotriva SARS-Cov-2.
Cercetarea va cuprinde 64 de voluntari sănătoși, infectați anterior și vindecați, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, care vor fi studiați în condiții de carantină, timp de 17 zile, a transmis universitatea britanică. Participanții vor fi infectați cu tulpina originală a coronavirusului, cea descoperită în Wuhan.
Primele date, care vor fi disponibile peste câteva luni, vor ajuta laboratoarele producătoare de vaccinuri să analizeze nivelurile și tipurile de imunitate necesare pentru a preveni reinfectarea. De altfel, vor determina durata imunității dobândite pe cale naturală.
Un studiu realizat recent a indicat că până la 10% dintre tinerii adulți infectați anterior s-au reinfectat.
Studiul Oxford „are potențialul de a îmbunătăți modul în care înțelegem răspunsul sistemului imunitar în cazul unei reinfectări”, spune Shobana Balasingam, consilier la Wellcome Trust, companie care oferă fonduri pentru cercetare.
Unul dintre obiectivele studiului este de a determina ce cantitate virală este necesară pentru infecta o persoană care a avut virusul în trecut.
Critici
Sunt voci care afirmă că un astfel de studiu nu este etic, din moment ce încă nu sunt cunoscute consecințele pe termen lung ale infectării. Cercetătorii de la Oxford promit că toți participanții vor părăsi studiul fiind complet refăcuți.
Voluntarii care dezvoltă simptome vor fi tratați cu un cocktail de anticorpi dezvoltat de Regeneron Pharmaceuticals și vor fi eliberați din carantină doar după ce vor fi testați negativ, potrivit Bloomberg.