Cercetătorii israelieni susțin că boala Covid a fost greșit catalogată. „Este o afecțiune imunitară, nu doar una respiratorie”

Este timpul să „regândim” ideea potrivit căreia Covid-19 este doar o boală respiratorie, deoarece noi cercetări sugerează că este, de fapt, o afecțiune „imunitară și respiratorie”, consideră oamenii de știință israelieni. Echipa din spatele noii cercetări evaluate de experți independenți spune că ideea poate ajuta la explicarea naturii neobișnuite a Covid-19 și ar putea chiar deschide calea administrării antioxidanților fără prescripție medicală pentru a ajuta la tratarea bolii.

Geneticienii de la Universitatea Ben Gurion au studiat mitocondriile. Adesea numite „centrale electrice” ale celulelor, ele generează cea mai mare parte a energiei chimice necesare pentru a alimenta reacțiile biochimice ale celulei.

„Ne așteptam să vedem o schimbare în mitocondriile din plămâni, dar nu și în cele din sânge, pentru că, până la urmă, Covid-19 ar trebui să fie o boală pulmonară”, spune pentru The Times of Israel prof. Dan Mishmar, cercetător principal și președinte al Societății Genetice din Israel. „Dar, spre surprinderea noastră, am descoperit contrariul”.

„Nu am văzut nicio modificare a mitocondriilor din plămâni, dar am văzut o schimbare semnificativă a celor din sânge, cu o reducere a expresiei genei mitocondriilor.”

Elementul respirator al virusului este considerat atât de puternic încât este cunoscut oficial ca sindrom respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Dar Mishmar spune că, deoarece sângele este un indicator puternic al stării sistemului imunitar, studiul său sugerează că perturbarea sistemului imunitar vine înaintea oricăror probleme respiratorii.

Analiza mitocondriilor din sânge

Ipoteza sa este că mitocondriile care funcționează anormal duc la unele dintre cele mai îngrijorătoare efecte ale Covid-19, inclusiv furtuna de citokine, care este adesea caracterizată ca o reacție imunitară excesivă care poate provoca decesul rapid. Iar Mishmar crede că, dacă are dreptate, starea pacienților ar putea fi îmbunătățită cu antioxidanții existenți.

„Până acum, mitocondriile erau aproape trecute cu vederea, iar acum le identificăm ca un declanșator central al bolii și începem să explorăm cum să ajutăm și să îmbunătățim funcția mitocondriilor”, spune el.

Antioxidanții ar putea ajuta la tratarea Covid

„Există medicamente care se eliberează fără prescripție medicală sau suplimente alimentare care ar putea ajuta exact acest lucru – sunt antioxidanți. Reduc semnalele generate de mitocondrii și, având în vedere că furtuna de citokine este în esență o furtună de semnalizare, ar putea fi de mare ajutor pentru a preveni acest lucru.”

Discutând despre cercetare, Mishmar a spus: „Am luat date care erau deja disponibile din transcriptele ARN colectate atât din probe de sânge, cât și din tractul respirator al pacienților Covid”.

„Ne-am întrebat de ce vedem schimbări în mitocondriile sângelui, nu în plămâni. Acest lucru ne-a determinat să analizăm în profunzime datele legate de celule individuale. Este probabil ca disfuncția sistemului imunitar să ducă atât la furtuna de citokine, care este caracteristică pentru Covid, dar și pentru boli pulmonare.”

Sursa: Times of Israel

Exit mobile version