Autoritățile din Israel au identificat o legătură cauzală între vaccinare și un risc crescut de miocardită acută la bărbații tineri (sub 30 de ani). Primele cazuri au apărut în aprilie și au făcut obiectul unui raport al Centrului Medical Hadassah, predat Ministerului israelian al Sănătății pe 2 iunie. Un articol pe aceasta temă a fost publicat în revista Science.
Cercetătorii intervievați de Science sunt convinși de existența unei legături și estimează frecvența cazurilor de miocardită la 1 sau 2 din 6.000 la bărbații vaccinați, cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani – o rată mult mai mare decât cea estimată anterior. Conținutul raportului nu a fost făcut public până în prezent.
Miocardita este inflamația mușchiului inimii, în general de origine infecțioasă (virusuri, bacterii etc.), care se manifestă în principal prin durere toracică. În funcție de caz, formele bolii pot fi ușoare sau foarte grave (stop cardiac), mai ales dacă afecțiunea nu este detectată la timp. Se tratează cu medicamente antiinflamatoare clasice sau imunosupresoare puternice, dacă problema persistă.
Deseori e vorba despre cazuri ușoare – dar nu întotdeauna. Echipa medicală a Centrului Hadassah spune că din cele 40 de cazuri de miocardită post-vaccinare tratate, majoritatea s-au recuperat complet. Potrivit Reuters, care se bazează pe același raport, 95% din cazurile identificate au fost considerate ușoare, iar majoritatea pacienților nu au petrecut mai mult de patru zile în spital.
Risc mai mare pentru bărbați
Două cazuri de miocardită care s-au dovedit a fi fatale au fost identificate în Israel de la începutul campaniei de vaccinare, dar pentru unul dintre ele a fost exclusă o legătură cu vaccinul, iar al doilea nu a putut fi investigat.
Bărbații tineri prezintă un risc mai mare de a dezvolta miocardită față de restul populației generale și se crede că vaccinul Pfizer crește acest risc. Mecanismul nu este cunoscut, dar s-ar putea referi la o formă de reacție autoimună generată de vaccinul Pfizer – vaccinurile ARN mesager având o capacitate puternică de mobilizare a sistemului imunitar.
Agențiile care supraveghează siguranța vaccinului au indicat că iau în serios problema miocarditei și monitorizează situația.
Dacă legătura cauzală este dovedită, recomandările privind utilizarea vaccinurilor ARN mesager pot fi adaptate. Autoritățile medicale vor trebui să cântărească raportul risc/beneficiu la bărbații tineri și la adolescenți.