Cercetătorii din cadrul guvernului britanic afirmă că varianta SARS-Cov-2 descoperită pe teritoriul lor este mai letală
Oamenii de știință ai guvernului britanic consideră că varianta descoperită în Marea Britanie este legată de un risc crescut de deces față de alte versiuni ale virusului, o tendință care evidențiază riscurile grave și incertitudinile considerabile ale acestei noi faze pandemice.
Oamenii de știință au spus luna trecută că există o „posibilitate reală” ca varianta să fie nu numai mai contagioasă decât altele, ci și mai letală. Acum, ei arată că este „probabil” ca varianta să fie legată de un risc crescut de spitalizare și deces.
Guvernul britanic nu a anunțat public descoperirile actualizate, care se bazează pe aproximativ de două ori mai multe studii decât evaluarea anterioară și includ mai multe decese survenite în urma cazurilor Covid-19 cauzate de noua variantă, cunoscută sub numele de B.1.1.7. Documentul a fost postat vineri pe un site web al guvernului.
Motivele unei rate ridicate a mortalității nu sunt pe deplin clare. Unele dovezi sugerează că persoanele infectate cu varianta britanică pot avea încărcături virale mai mari, o caracteristică care nu numai că ar putea face virusul mai contagios, dar, de asemenea, ar putea submina eficiența anumitor tratamente.
Indiferent de explicație, au declarat sâmbătă consilierii științifici ai guvernului britanic, noile descoperiri scot la iveală pericolele relaxării restricțiilor, pe măsură ce varianta se răspândește tot mai mult.
Varianta s-a răspândit în cel puțin 82 de țări și este transmisă cu 35 până la 45% mai ușor decât alte variante, estimează oamenii de știință. Oficialii americani au sugerat că varianta ar putea reprezenta sursa dominantă în SUA, până în martie.
Studiile au anumite limitări
„Imaginea de ansamblu arată o creștere cu 40 până la 60% a riscului de spitalizare și deces”, a declarat Neil Ferguson, epidemiolog și consilier științific al guvernului britanic.
Oamenii de știință au încercat, de asemenea, să cuantifice prezența bolilor existente la persoanele infectate cu noua variantă și să determine dacă anumite cazurile au provenit din case de bătrâni.
„Cred că aceste rezultate sunt, probabil, autentice, deși studiile au anumite limitări și încă nu am determinat cauza”, a spus Muge Cevik, expert în boli infecțioase la Universitatea St. Andrews din Scoția și consilier științific al guvernului britanic.
Ea adăugă că „există alte explicații ale acestei severități crescute” – varianta s-ar putea „transmite disproporționat în medii cu oameni mai slăbiți”, cum ar fi casele de îngrijire medicală, deoarece este mai transmisibilă.
Cel mai mare pericol al noii variante rămâne tendința sa de răspândire: se crede că este cu 30 până la 50 la sută mai contagioasă, deși unii oameni de știință vorbesc despe o cifra mai mare.
De când primul eșantion al variantei a fost idenficat în sud-estul Angliei, în septembrie, a devenit sursa predominantă de infectare în Marea Britanie. Acum reprezintă mai mult de 90% din cazuri.
O izolare strictă a condus recent la scăderea numărului de cazuri noi, dar abia după ce spitalele britanice au fost copleșite. O relaxare a măsurilor de izolare ar putea duce la o creștere bruscă a cazurilor cauzate de variantă.
Cifre care demonstrează riscul crescut
Un studiu recent, realizat de London School of Hygiene & Tropical Medicine, a oferit estimări aproximative ale efectului variantei. Au examinat 3.382 de decese, 1.722 dintre acestea legate de persoanele infectate cu varianta britanică și a estimat că riscul de deces a fost cu 58% mai mare în cazurile cauzate de variantă.
De exemplu, pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 55 și 69 de ani, riscul general de deces a crescut de la 0,6% la 0,9%. Pentru femeile din această grupă de vârstă, a crescut riscul general de deces de la 0,2% la 0,3%.
„Oferă dovezi suplimentare că această variantă este mai letală decât cea pe care am tratat-o ultima dată”, a declarat Simon Clarke, profesor asociat în microbiologie celulară la Universitatea din Reading, despre noul raport.
Sursa: New York Times
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook