Confruntări cu poliția și jafuri au izbucnit duminică în mai multe orașe din Olanda, ca parte a protestelor împotriva stingerii anunțate sâmbătă ca măsură pentru combaterea epidemiei Covid-19.
Tunuri cu apă și câini de poliție în Museumplein| Piața din centrul Amsterdamului a fost scena pe care s-au adunat sute de protestatari, potrivit televiziunii publice NOS. În Eindhoven, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa o mulțime de câteva sute de persoane. Mai multe vehicule au fost incendiate, iar magazinele din Gara Centrală din Eindhoven au fost jefuite, conform postului de televiziune Omroep Brabant.
„Cel puțin treizeci de persoane au fost arestate”, a declarat poliția Eindhoven pentru AFP, menționând că nu au înregistrat niciun rănit. Compania feroviară olandeză NS a cerut călătorilor să „evite” stația Eindhoven Centraal, unde traficul de trenuri a fost întrerupt datorită intervenției serviciilor de urgență din apropiere. Un centru de testare Covid-19 a fost incendiat sâmbătă seară, în satul Urk din nordul țării.
Obiectiv – înlăturarea stingerii
„Incendiul dintr-un centru de testare din Urk depășește toate limitele”, a declarat ministrul Sănătății, Hugo de Jonge. Olanda a declarat sâmbătă prima stingere după Al Doilea Război Mondial. Este interzis să părăsești casa între orele 21:00 și 04:30, cel puțin până pe 9 februarie. Cine nu se supune suportă o amendă de 95 de euro. Anumite excepții sunt posibile, în special pentru persoanele care se întorc de la înmormântări sau pentru cei care trebuie să lucreze, cu condiția să prezinte un certificat de deplasare.
Premierul Mark Rutte a declarat că decizia de a institui o stingere a fost determinată de răspândirea variantei britanice a coronavirusului. Măsura ar trebui să ajute la evitarea unei izolări totale – de la începutul crizei de sănătate, olandezii nu au trebuit niciodată să-și justifice deplasările. Stingerea stârnește totuși furia unor cetățeni olandezi.