În contextul actual, nu e prea bine ca țara ta să se bazeze în cea mai mare parte pe turism. Iar dacă asta vine la pachet cu o datorie uriașă și cu politici fiscale slabe, e rețeta perfectă pentru dezastru.
Trei țări au intrat deja în incapacitate de plată anul acesta – Argentina, Ecuador și Liban. Altele prezintă risc de incapacitate de plată, conform Fitch Ratings. Ultimul an în care s-a înregistrat o situație similară a fost 2017. Și, chiar dacă nu ne place ca cineva să ne aducă aminte asta, e abia luna mai.
Fitch a retrogradat datoriile a 29 de țări, opt dintre ele fiind în zona super-speculativă „C”, ceea ce înseamnă un risc ridicat de default. Încă 24 de țări prezintă risc de retrogradare.
Cele mai precare datorii suverane se înregistrează în țările africane: Gabon, Mozambic, Congo și Zambia. Țările care riscă să li se alăture în zona „C” sunt Salvador, Irak și Sri Lanka.
În medie, rata de nerambursare a țărilor cu rating C, a fost de 26.5% în ultimii 25 de ani. Și au intrat rapid în incapacitate de plată; în general, cam după 7 luni de la retrogradarea în zona „C”, o țară intră în incapacitate de plată.
Iar lucrurile s-au înrăutățit în perioada recentă. În ultimii cinci ani, rata de nerambursare pentru cele mai slab cotate țări, a urcat la 38.5%. Doar cinci dintre țările retrogradate la rating C au reușit să evite incapacitate de plată.
Cine urmează?
Printre țările cu cel mai mare risc de încetare de plăți sunt cele care exportă materii prime, în special petrol. Prețurile la energie au scăzut foarte mult pentru că, în perioada pandemiei, nimeni nu a mai călătorit. Cererea de petrol este atât de scăzută, încât unii producători nu mai au spații de stocare. Iar războiul prețurilor între Arabia Saudită și Rusia nu potea să pice mai prost, deși reducerea producției din ultima perioadă a stabilizat cât de cât prețul.
Și totuși, multe țări producătoare de petrol au economii sănătoase. Țările cu cel mai mare risc au și alte probleme economice, iar căderea prețului petrolului nu a făcut decât să le împingă peste marginea prăpastiei. Dacă mai adăugăm dobânzile mari și rezervele reduse de lichidități, catastrofa e gata.
Încetarea de plăți rămâne, totuși, un caz destul de rar, doar 14 țări intrând în această situație de la jumătatea anilor ‘90, însă contextul economic actual, puternic afectat de coronavirus, ar putea face să vedem mai des asemenea probleme.