Cele mai importante cinci întrebări legate de campania de vaccinare anti-Covid
Preluare din Le Figaro, privind campania de vaccinare din Franța.
Este suficient ritmul actual de vaccinare?
Cu 3,6 milioane de doze administrate săptămâna trecută, Franța vaccinează într-un ritm susținut (peste 500.000 de injecții pe zi, în medie). Până în prezent, 36% dintre francezi au primit cel puțin o doză, inclusiv 80% dintre cei peste 70 de ani și 66% dintre cei peste 50 de ani. Pragul de 30 de milioane de vaccinări „va fi atins” până la jumătatea lunii iunie, spune Ministerul Sănătății.
În orice caz, efectul vaccinării este sesizabil, spune Jean-Daniel Lelièvre, șeful departamentului de boli infecțioase al spitalului Henri-Mondor (Créteil) și expert în vaccinuri la Haute Autorité de santé: „Vedem o scădere a incidenței în spitale. Este direct legat de vaccinare? Este greu de spus, deoarece nu am făcut un studiu în Franța, dar este cazul în alte țări. Să nu uităm că primul obiectiv a fost reducerea spitalizărilor. Foarte clar, avem un efect pozitiv”. Potrivit celor mai recente modelizări de la Institutul Pasteur, dacă declinul este confirmat până pe 9 iunie și rata de vaccinare este menținută, „nu ne așteptăm să vedem o reluare semnificativă a epidemiei în această vară”.
Poate suferi campania de vaccinare din cauza vacanței de vară?
Francezii se grăbesc să fie vaccinați înainte de vacanța de vară. Dar Ministerul Sănătății spune că nu există motive de îngrijorare: pe de o parte „vom trimite doze suplimentare în zonele turistice”, astfel încât turiștii să poată primi a doua doză. Pe de altă parte, „lucrăm la intervalul dintre cele două doze”. Scopul este de a preveni „cu orice preț” ca francezii să fie reticenți la vaccinare, deoarece anticipează dificultăți în a face rapelul. Oficialii din domeniul sănătății insistă asupra faptului că persoanele care au fost bolnave în trecut au nevoie de o singură doză. „Orice s-ar întâmpla, cea de-a doua doza va fi garantată”, totuși.
Vaccinul trebuie să fie obligatoriu?
În țările în care campania a început mai devreme (Israel, Marea Britanie), curba vaccinărilor a încetinit „când 55% – 60%” din populație a primit o primă doză. Acest lucru s-ar putea întâmpla în Franta „la începutul verii”, potrivit Ministerului Sănătății. Academia Națională de Medicină recomandă ca vaccinarea să fie obligatorie, considerând că gesturile de prevenție și diferitele restricții „sunt incapabile să controleze în timp” epidemia Covid-19. Va fi „foarte dificil să obținem o rată mare de acoperire înainte de sfârșitul verii, care să asigure o imunitate colectivă suficientă pentru a controla epidemia, adică 90% din populația adultă sau 80% din populația totală (copiii incluși)”, conform Academiei.
Dar eradicarea virusului și controlul acestuia sunt două lucruri diferite, reamintește profesorul Lelièvre, care consideră că impunerea acestei dezbateri „înseamnă a provoca confuzie într-o țară în care climatul social este deja afectat”. Ca să nu mai vorbim că întrebare este „prematură, dat fiind că nici măcar nu se știe cât durează imunitatea, dacă va fi nevoie de încă o doză, etc.” Până în prezent, nicio țară nu își forțează cetățenii să se vaccineze, iar Emmanuel Macron a precizat că este împotrivă.
Ar trebui vaccinați adolescenții?
Agenția Europeană a Medicamentului urmează să voteze pentru vaccinarea adolescenților cu Pfizer în jurul datei de 28 mai (SUA o permite deja); Autoritatea pentru sănătate din Franța va emite imediat o recomandare pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani. În orice caz, Academia de Medicină consideră că acest lucru ar fi „necesar pentru dobândirea imunității colective”.
În avizul său din 30 aprilie, Consiliul de orientare pentru strategia de vaccinare a considerat, de asemenea, că ar trebui luată în considerare „reducerea circulației virale”. Incidența este în scădere la toate grupele de vârstă, cu excepția grupului cu vârste cuprinse între 10 și 20 de ani. Totuși, acest lucru se poate datora creșterii ratei de testare în rândul tinerilor, în special în școli.
Va fi esențială a treia doză?
„Depinde de datele științifice privind durata imunității”, potrivit Ministerului Sănătății. Marea Britanie, care a lansat un studiu major pe această temă, planifică deja o campanie de revaccinare la toamnă. Pentru vaccinurile ARN, protecția pare a fi robustă timp de cel puțin șase luni. Un studiu publicat recent în revista Nature Medicine sugerează că scăderea nivelului de anticorpi neutralizanți ar putea reduce foarte mult protecția împotriva infectăeii după aproximativ un an, dar că protecția „împotriva unei forme severe a bolii ar trebui să fie în mare măsură menținută”.
Profesorul Lelièvre amintește că „dacă o doză este injectată la șase luni după infectare sau vaccinare, nivelul anticorpilor împotriva tulpinei inițiale și împotriva variantelor crește”. Deci, din punct de vedere imunologic, revaccinarea pare foarte relevantă. „Dar acest lucru necesită un studiu mai aprofundat”.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook