Aproape 30 de milioane de persoane din Statele Unite – și probabil multe altele care nu au fost niciodată diagnosticate – au fost infectate până acum cu SARS-Cov-2. Ar trebui să fie și ei vaccinați? Două noi studii răspund „da” la această întrebare.
Cercetările sugerează că, pentru aceste persoane, este suficientă o singură doză de vaccin pentru a-și alimenta anticorpii și pentru a distruge coronavirusul – funcționează și împotriva variantelor mai contagioase.
Rezultatele studiilor sunt în concordanță cu concluziile altor date publicate în ultimele câteva săptămâni. Persoanele care au avut Covid-19 ar trebui să primească serul – dar o singură doză de vaccin poate fi suficientă.
„Cred că există indicii clare care arată că persoanele anterior infectate cu Covid ar trebui să facă vaccinul”, a declarat Jennifer Gommerman, imunolog la Universitatea din Toronto, care nu a fost implicată în noua cercetare.
Răspunsul imun al după o infectare naturală este foarte variabil. Majoritatea oamenilor produc cantități abundente de anticorpi, care persistă mai multe luni. Dar cei care au avut simptome ușoare sau au fost asimptomatici produc puțini anticorpi.
Un alt studiu recent, care nu a fost încă publicat într-o revistă științifică, a analizat probe de sânge ale unor persoane vindecate de Covid-19. Descoperirile au sugerat că sistemul lor imunitar ar avea probleme în apărarea impotriva variantei B.1.351, identificată pentru prima dată în Africa de Sud .
O singură doza a vaccinului Pfizer/BioNTech sau Moderna a schimbat semnificativ imaginea: a amplificat cantitatea de anticorpi din sângele lor de o mie de ori – „un impuls masiv, masiv”, a declarat Andrew T. McGuire, imunolog la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, care a condus studiul.
Eficient pentru mai multe tulpini
Anticorpii ar putea neutraliza nu numai varianta sud-africana B.1.351, ci și coronavirusul care a cauzat epidemia SARS în 2003.
De fapt, anticorpii păreau să funcționeze mai bine decât cei ai persoanelor care nu au fost infectate și au primit două doze ale vaccinului.
Cercetătorii au obținut probe de sânge de la 10 voluntari din Seattle Covid Cohort Study, care au fost vaccinați la câteva luni după contractarea coronavirusului. Șapte dintre participanți au primit vaccinul Pfizer/BioNTech și trei au primit vaccinul Moderna. Sângele prelevat la aproximativ două până la trei săptămâni după vaccinare a arătat o creștere semnificativă a cantității de anticorpi comparativ cu probele recoltate înainte de vaccinare.
De asemenea, au fost observate creșteri ale celulelor imune de memorie combat virusul, a spus dr. McGuire. „Se pare că le sporim imunitatea preexistentă”, a spus el.
Într- un alt studiu, cercetătorii de la Universitatea din New York au descoperit că o a doua doză de vaccin nu a adus prea multe beneficii pentru persoanele care au avut deja Covid-19 – fenomen care a fost observat și în cazul vaccinurilor pentru alte virusuri.
„Este o adevărată mărturie a puterii memoriei imunologice, faptul că primesc o singură doză și au o creștere uriașă”, a spus dr. Mark J. Mulligan, directorul NYU Langone Vaccine Center și autorul principal al studiului.
Date confirmate
Nu este clar dacă creșterea nivelurilor de anticorpi înregistrată în laborator va avea loc și în condiții reale. Însă datele obținute arată că o singură doză este suficientă pentru a crește semnificativ nivelul anticorpilor, a spus Florian Krammer, imunolog la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai din New York.
Dr. Krammer a condus și un alt studiu, care a arătat că persoanele care au avut Covid-19 și au primit o doză de vaccin au prezentat efecte secundare mai severe la inoculare și au avut mai mulți anticorpi în comparație cu cei care nu fuseseră infectați înainte.
„Dacă punem toate cele patru lucrări împreună, ele oferă informații destul de bune despre persoanele care au fost deja infectate și care necesită doar o singură doză”, a spus dr. Krammer.
El și alți cercetători încearcă să convingă oamenii de știință ai Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor să recomande o singură doză pentru cei care s-au vindecat de Covid-19.
Sursa: New York Times