Epidemiologul Martin Blachier consideră că subiectul vaccinării obligatorii pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani nu ar trebui exclus. „Ne sabotăm singura cale de ieșire pe care o avem”. Martin Blachier, medic de sănătate publică și epidemiolog, a fost deosebit de vehement față de cei care sunt sceptici în privința vaccinului. El crede că persoanele care se îndoiesc de vaccin ne impiedica să vedem viitorul cu calm.
„Voi fi foarte clar. Atât timp cât majoritatea celor peste 65 de ani nu au fost vaccinați, nimic nu se va redeschide. Suntem deja pe un platou și nu există spațiu de manevră, deci cum să redeschidem?”.
„Pentru o persoană de peste 65 de ani care nu se vaccinează, va trebui să fie vaccinate alte patru cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani”
Redeschiderea restaurantelor, barurilor și a altor zone deschise publicului este „imposibilă” în starea actuală a lucrurilor, consideră epidemiologul.
„Imposibil. Toată lumea știe asta. Nici măcar nu știu de ce continuăm să ne gândim că putem redeschide pe 20 ianuarie. Suntem pe platou, nu ne putem permite. Până când 80% -90% din grupurile de persoane cu risc, care pot ajunge la ATI, nu sunt vaccinate, nimic nu se poate deschide”.
Prin urmare, el consideră că subiectul vaccinării obligatorii pentru persoanele de peste 65 de ani nu ar trebui exclus. „Pentru un individ cu vârsta peste 65 de ani care nu va fi vaccinat, vor trebui vaccinați alți patru cu vârste între 45 și 65 de ani”.
„Scopul vaccinării este de a nu ajunge în stare gravă la ATI. Nu știm dacă vom atinge imunitatea colectivă prin vaccinare, pentru că nu știm dacă vaccinul blochează contaminarea și în plus ar trebui vaccinați prea mulți cetățeni. Deci, dacă vaccinam obligatoriu pe cei peste 65 de ani, înseamnă să putem relua o viață normală. Cred că vaccinarea obligatorie pentru cei de peste 65 de ani ar putea fi dezbătută, am refuzat să izolăm persoanele în vârstă, am putea acum să le cerem măcar să se vaccineze, pentru că este un efort colectiv. Tinerii au făcut deja multe eforturi pentru ei, acum ar putea face și ei un efort, să se vaccineze. Mai ales că vaccinurile nu par să aibă efecte nedorite” mai spune epidemiologul.
Există, într-adevăr, un „risc ridicat” de apariție a unui focar „în următoarele săptămâni”, din cauza sărbătorilor de la sfârșitul anului, a alertat vineri autoritatea sanitară din Franța.
Martin Blachier consideră că rata de 10.000 de cazuri pe zi nu este prea gravă în acest moment, dar nu ar trebui să fie depășit acest nivel.
Sursa: BFMTV