Companiile farmaceutice sunt într-o competiție a eficacității vaccinului lor împotriva Covid-19. O bătălie a cifrelor, dificil de interpretat de către publicul larg. Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea din Oxford este eficient, în medie, 70%, a declarat luni compania farmaceutică britanico-suedeză. Prin urmare, acest vaccin pare mai puțin atractiv decât cel al concurenților americani Pfizer și Moderna, care oferă o eficiență de aproximativ 95%. Este acceptabilă protecția de 70%? Avem posibilitatea de a alege vaccinul care ni se va administra? Iată răspunsurile pentru cele mai relevante 7 întrebări.
1.Ce înseamnă eficacitatea unui vaccin?
95% pentru Pfizer / BioNTech. 95% pentru „vaccinul guvernamental” american Moderna. 70% pentru vaccinul dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.
O eficacitate de 90% înseamnă că din 100 de persoane care primesc vaccinul, zece dintre ele nu dobândesc imunitate sau nu sunt suficient de protejate și, prin urmare, riscă să se îmbolnăvească. Rata de eficacitate este, în principiu, valabilă pentru o proporție marea a populației, pentru diferite grupe de vârstă și diferite grupuri de risc (vaccinul antigripal are o eficacitate de 60-70%).
„La Moderna și Pfizer, testele erau deja împărțite între grupe de vârstă, sex, rasă și etnie”, explică Pierre Van Damme, virusolog belgian. De exemplu, eficacitatea specifică a vaccinului Pfizer pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani a fost de peste 94%. „Nu se știe dacă AstraZeneca a testat și profiluri diferite. În orice caz, a treia și ultima fază a testării nu se efectuează numai pe subiecți sănătoși: sunt admiși și voluntari care suferă, de exemplu, de hipertensiune, diabet și chiar HIV. Cu o astfel de eficiență, un vaccin poate fi distribuit pe scară largă”.
Sună ca o supra-licitare: cine va avea cel mai bun vaccin, cine va fi cel mai rapid?
2.Este o coincidență faptul că marii producători raportează rezultatele în același timp?
Nu este nimic surprinzător legat de anunțurile din ultimele săptămâni, spune virusologul Pierre Van Damme. „Toți cei trei producători au început faza a 3-a a studiilor în același timp, adesea și în aceleași țări, în centrele de vaccinare aprobate. Odată ce un anumit număr de cazuri pozitive sunt depistate în cadrul studiului, acesta poate fi finalizat. Este cazul tuturor celor trei. Pentru mine este un mister de ce rezultatele au fost anunțate pentru a treia oară consecutiv într-o dimineață de luni. Este o coincidență? ”.
3.Cum se determină eficacitatea?
Rata eficacității este determinată de un studiu clinic cuprinzător, efectuat în centre de vaccinare acreditate, care sunt adesea secții specializate ale spitalelor universitare. Câteva zeci de mii de oameni participă voluntar. În cazul Pfizer, eficacitatea a fost studiată la peste 43.500 de persoane. Jumătate au primit potențialul vaccin, cealaltă jumătate un vaccin fals. La 28 de zile după prima doză și la șapte zile după a doua, s-a constatat o eficiență de 95%.
Eficacitatea vaccinului se măsoară prin compararea numărului de participanți infectați care au primit vaccinul candidat cu numărul de infectări din grupul placebo”, spune virusologul Johan Neyts. „Întrebarea este: în ce grup se îmbolnăvesc oamenii? De exemplu, din cei 170 de participanți din studiulPfizer care au fost infectați cu Covid-19, 162 au fost din grupul care au primit placebo. Dintre cele opt persoane vaccinate care au avut rezultate pozitive, doar una a ajuns să se îmbolnăvească grav.
4.Cât de fiabile sunt cifrele eficacității?
Experții nu au nicio îndoială că eficacitatea raportată este la fel de fiabilă ca și rezultatele altor studii clinice. „Aceste companii nu își pot permite să publice date care nu sunt corecte”, spune Johan Neyts.
Pentru AstraZeneca (70% eficiență până acum), acestea sunt doar rezultate intermediare și, prin urmare, o cifră de eficiență provizorie care se poate modifica. „Se bazează pe un studiu cu 23.000 de voluntari. În total, vor fi 30.000 de participanți”, spune Van Damme. „ Așadar, vor exista cu siguranță mai multe informații înainte ca rezultatele finale să fie transmise autorităților de reglementare, care trebuie să-și dea aprobarea”.
În orice caz, toate studiile vor continua încă cel puțin doi ani pentru a determina eficacitatea lor pe termen lung. Nu este clar cât va dura imunizarea organismului după vaccinare. Este posibil ca eficacitatea să scadă și cei vaccinați să devină din nou susceptibili la Covid-19 după ceva timp. Înseamnă că vaccinarea repetată ar fi necesară, probabil în fiecare an, ca și în cazul virusului gripal.
5.O protecție medie de 70% este suficientă?
O eficacitate cuprinsă între 90 și 95% este deosebit de mare. Experții au explicat deja că ne-am putea mulțumi cu o eficiență de 50%. „Limita a fost stabilită foarte sus de Pfizer și Moderna”, spune Johan Neyts. Dar nici eficiența mai mică nu ar trebui să fie un obstacol, a spus el. „Vaccinurile care sunt eficiente în jur de 70% produc progrese semnificative. Majoritatea oamenilor ar fi protejați”.
Colegul său, Pierre Van Damme, crede exact același lucru: „În vremuri de criză, nu ar trebui să fim prea pretențioși: fiecare vaccin eficient și sigur este interesant. Eficiența de 70-90% nu este cu siguranță rea”. De asemenea, este posibil ca oricine este infectat, dar a fost deja vaccinat, să aibă în continuare suficienți anticorpi pentru a evita spitalizarea. „Faptul că o singură persoană din studiul Pfizer a ajuns să se îmbolnăvească grav pare să demonstreze acest lucru”, spune Neyts.
În plus, potrivit experților, este foarte posibil ca un vaccin să fie mai eficient în unele grupuri țintă decât în altele.
6.Vom putea alege noi înșine vaccinul?
„Nu cred că vom fi prea curând în situația în care am putea alege”, spune Van Damme. „Vaccinurile vor veni încet, ceea ce limitează alegerea, oricum. Va trebui să ne mulțumim cu ce avem”.
Nu este sănătos din punct de vedere științific, subliniază el, dar este înclinat să repartizeze vaccinurile care oferă cel mai înalt grad de protecție persoanelor în vârstă, pacienților cu risc ridicat și personalului din domeniul sănătății. „Trebuie să oferim vaccinul cu 70% efiacitate tinerilor între 20 și 60 de ani, pentru a consolida imunitatea de grup intre ei”.
7.Care este cel mai bun vaccin?
„Un vaccin nu seamana cu altul”, spune virusologul Ku Leuven. În plus, eficacitatea vaccinului AstraZeneca pare să depindă de modul în care este administrat. „Au fost încercate două strategii de testare. Un prim grup de peste 8.000 de persoane a primit două doze, cu un interval de cel puțin patru săptămâni între ele. Dintre acești oameni, 62% au fost protejați. În celălalt grup, mai mic, de 2.741 de persoane, a fost administrată mai întâi o jumătate de doză, iar doza completă o lună mai târziu. Acolo eficiența a fost de 90%”.
Este ciudat că funcționează mai bine în al doilea caz. Dar poate fi explicat științific, potrivit experților. AstraZeneca ar putea încerca să obțină o eficiență de 90% în acest fel.
„Este logic ca oamenii să opteze pentru o eficiență de 90%”, răspunde Van Damme. „Chiar dacă autoritățile competente vor decide asupra modului de administrare, posibil după o examinare ulterioară”.
Vaccinul AstraZeneca este mult mai ieftin și mult mai ușor de transportat, deoarece se bazează pe o tehnologie tradițională, ceea ce înseamnă că are și un preț mic (2,9 euro), comparativ cu 33 de euro pentru Pfizer (pentru două doze) și aproximativ 60 de euro pentru Moderna (două doze). Transportul și depozitarea se pot face la o temperatură cuprinsă între 2 și 8 grade și nu la -70 grade, ca în cazul celorlalte. Prin urmare, vaccinul poate fi distribuit și utilizând logistica existentă, fără a fi nevoie să se recurgă la tehnici speciale de răcire.
Sursa: 7sur7