Ce știm despre Ebrahim Raisi, noul președinte al Iranului
Clericul ultra-conservator și șeful Curții Supreme din Iran, Ebrahim Raisi, este noul președinte al Iranului, anunță ministrul de Externe iranian. Mohammad Javad Zarif a făcut anunțul la o zi după alegeri. Raisi are până acum 62% din totalul voturilor exprimate, după numărarea a cel puțin 90% dintre buletine.
Fostul președinte Hassan Rouhani, care nu mai avea dreptul de a candida, a transmis că a fost ales un nou lider. „Îi felicit pe cetățeni pentru alegerea lor”, spune el. „Mesajul meu oficial va fi transmis mai târziu, dar știm cine are deja suficiente voturi și cine a fost ales de popor.”
Contracandidații lui Raisi, inclusiv cei doi ultra-conservatori, Mohsen Rezaei și Amirhossein Ghazizadeh Hashemi, i-au transmis felicitări.
Ce știm despre Ebrahim Raisi
Raisi, în vârstă de 60 de ani, este conducătorul sistemului judiciar iranian din 2019 și face parte din cercul ultra-conservator care se opune puternic Statelor Unite.
Ca fost procuror, a fost implicat în executarea a mii de prizonieri politici în anii 1980.
Uniunea Europeană și Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Raisi, pentru încălcări grave ale drepturilor omului în contextul protestelor anti-guvernamentale din 2019.
Victoria electorală va oferi mai multă putere extremiștilor iranieni care sunt împotriva reluării pactului nuclear încheiat în 2015.
Raisi l-a criticat dur pe fostul președinte Rouhani după ce pactul nuclear a fost acceptat, în timpul administrației lui Donald Trump.
Ce ar putea reprezenta mandatul lui Raisi pentru Iran
Alegerile au venit intr-un punct de cotitură pentru Iran. Economia națională abia rezistă sancțiunilor dure impuse de SUA în timpul administrației Trump, după ce Whashigtonul a părăsit pactul nuclear.
Statele Unite blochează Iranul să-și vândă petrolul și să încheie contracte comerciale cu majoritatea statelor lumii.
Ca președinte, Raisi se va confrunta cu situația econimică precară și cu politica externă în schimbare.
Deși președintele are o influență semnificativă în Iran, ultimul cuvât îl are liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei.
Mulți analiști îl văd pe Raisi drept un posibil succesor al lui Khamenei, care împlinește 82 de ani în iulie.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook