Rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA nu este cunoscut încă, deoarece diferența dintre Donald Trump și Joe Biden este strânsă. Astfel încât scenariul unei egalități între cei doi candidați începe să fie evocat.
Candidatului care câștigă într-un stat îi revin (total sau parțial) marii alegători (electorii). Numărul acestora din urmă este determinat de demografie (55 în California, 29 în Florida, 3 în Montana…). În total, există 538 de alegători în Colegiul Electoral, deci este posibil să-i vedem pe Trump și Biden obținând câte 269.
În fața unui astfel de scenariu, țara ar apela la Camera Reprezentanților. Conform Constituției, membrii acesteia ar fi de fapt responsabili cu votul pentru numirea președintelui. Dar buletinul de vot este special. Cei 435 de reprezentanți nu ar vota în numele lor, ar trebui să fie de acord cu statul din care provin. Deci, ar exista doar 50 de buletine de vot, iar candidatul care obține majoritatea va fi ales la Casa Albă.
În acest caz, situația ar fi destul de favorabilă pentru Donald Trump. Camera Reprezentanților este în mâinile democraților, care au mai mult de jumătate din membri, dar aceștia reprezintă adesea aceleași state, foarte populate, iar republicanii „dețin” mai multe regiuni. Rețineți că desemnarea vicepreședintelui va merge la Senat, cu majoritate republicană.
Acest scenariu de egalitate perfectă a avut loc o singură dată în istorie, în 1800. La acea vreme, patru candidați participau la alegeri: Thomas Jefferson și Aaron Burr pentru Partidul Democrat, John Adams și Charles Pinckney pentru republicani. Jefferson și Burr au câștigat apoi câte 73 de mari alegători (Colegiul Electoral era mai mic la acea vreme). În cele din urmă, Thomas Jefferson a câștigat.
Sursa: CNews