Ce poluează mai mult: carnea de vită sau avocado-ul?
Fructele şi legumele de import poluează mai tare mediul decât carnea produsă pe plan local.
Deşi animalele contribuie enorm la producţia amprentei de carbon, alimentele vegetale dinimport pot emite mai multe gaze cu efect de seră, pentru că sunt transportate cu avionul.
1 kg de sparanghel produce 5, 3 kg de dioxid de carbon, arată un studiu.
Ai analizat vreodată ce mănânci? Cu siguranţă! E un trend să ştii tot ce e trecut pe etichetă! Şi bine faci! Dar ştii exact şi cât poluează mâncarea ta? Amprenta de carbon pe care o lasă alimentele pe care le consumi este mai mare decât cea produsă de industria aeronautică sau de producţia de haine, care, în ordinea priorităţilor tale, se află pe primele locuri.
Joseph Poore, cercetător de la Universitatea din Oxford, studiază de ani buni impactul alimentelor asupra mediului şi spune că cele mai mari daune sunt făcute de animale, atunci când vine vorba despre mâncare şi emisiile de carbon. Aşa că, cei mai mulţi dintre militanţii pentru mediu au devenit vegetarieni şi au încurajat oamenii să renunţe la carne şi chiar la toate produsele animale. Cel mai cunoscut exemplu este Greta Thumberg care şi-a obligat şi părinţii să devină vegani şi îi încurajează pe toți fanii ei să renunţe la produsele animale.
Dar oare ce poluează mai mult: o carne de vită, produsă în România şi consumată pe plan local sau un avocado, adus cu avionul, din Statele Unite?
Acelaşi Poore avertizează că fructele şi legumele transportate mii de kilometri, cu ajutorul avioanelor, pot crea mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât carnea de pui de exemplu.
Si nu este singurul cercetător care ne avertizează în legătură cu răul pe care îl facem mediului cumpărând fructe şi legume de import. Cercetările făcute de Angelina Frankowska, de la Universitatea din Manchester, au descoperit recent că sparanghelul consumat în Marea Britanie are cea mai mare amprentă de carbon în comparaţie cu orice altă legumă mâncată în UK. Ce înseamnă „cea mai mare”? Înseamnă fix 5,3 kilograme de dioxid de carbon produs pentru un singur kilogram de sparanghel! Şi asta pentru că leguma este importată tocmai din Peru.
Aşadar citeşte eticheta atunci când mergi la cumpărături, dar, așa cum ai învăţat să citeşti ingredientele, uită-te şi la ţara de provenienţă! Aceiaşi specialiști, care studiază sustenabilitatea şi durabilitatea, ne încurajează să consumăm produse locale şi alimente de sezon şi susţin că asta ar fi una dintre soluţiile prin care putem reduce acumularea de gaze cu efect de seră. Aşadar, înainte să iei o decizie radicală în ceea ce priveşte dieta, gândește-te că „vegan” nu înseamnă întotdeauna „ prietenos cu mediul”!
Autor: Lucsandra Săndulescu
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook