OMS: Cazurile de COVID-19 pe termen lung necesită mai multă atenție. „Ele trebuie studiate, dacă vrem să înțelegem consecințele virusului”
Cazurile de Covid-19 care persistă pe termen lung necesită mai multă atenție, declară Organizația Mondială a Sănătății. Cei care suferă de mai mult timp de simptome „trebuie studiați, dacă vrem să înțelegem consecințele pe termen lung ale virusului”, spune Hans Kluge, directorul filialei europene a OMS.
Un studiu din China publicat în revista medicală The Lancet din Wuhan, locul de naștere al epidemiei, constată că simptomele pacienților pot dura până la șase luni de la infectare.
Studiul a fost efectuat pe 1.733 de pacienți care au fost spitalizați la începutul anului trecut într-un spital din Wuhan. Pentru efectuarea cercertării, pacienții, a căror vârstă medie a fost de 57 de ani, au fost puși să meargă timp de 6 minute fără oprire. După efort, 76% au constatat că încă au afecțiuni legate de boală, la șase luni de la infectare. Principalele simptome enumerate sunt oboseala și epuizarea fizică. Mai mult de un sfert dintre cei chestionați suferă de tulburări de somn, anxietate sau depresie, în condițiile în care doar 4% dintre aceștia au fost internați la terapie intensivă.
Mai îngrijorător este că efectele s-ar putea agrava în timp. Doar 6% dintre pacienții din Wuhan studiați au avut probleme cu rinichii în timpul spitalizării, dar această proporție a urcat la 35% la 6 luni de la infectarea inițială. Situația este și mai alarmantă la persoanele cu o formă severă a bolii. Unii încă nu și-au recuperat complet funcțiile vitale, în timp ce alții au acum diabet, care nu a fost diagnosticat înainte.
În Suedia, pacienții sunt cei care dau semnalele de alarmă, transmise de mass-media
În ultimele săptămâni, televiziunile și ziarele au tras semnalul de alarmă. În regiunea Stockholm, 214 copii au COVID pe termen lung, dintre care unii sunt la pat. În toată țara, 6.000 de bolnavi au căutat tratament din aceeași cauză. Și dacă e să ne luăm după statistici, sunt afectati peste 100.000 de suedezi.
Datele sunt parțiale, dar afectează o categorie diferită de populație față de cei care făceau până acum o formă severă de boală. Sunt pacienți mai tineri, mai degrabă femei, în stare bună de sănătate. Acești oameni activi sunt acum incapabili să mai lucreze. Boala va avea un cost foarte mare pentru societate.
În Marea Britanie, oamenii de știință de la King’s College London au dezvoltat împreună o aplicație mobilă pentru a monitoriza simptomele COVID-19 încă din martie 2020.
Aplicația a fost descărcată de peste patru milioane de britanici. Un prim studiu publicat în octombrie arată o prezență semnificativă a cazurilor cu simptome pe termen lung.
Dintr-un eșantion de peste 4.000 de pacienți, unul din șapte suferea încă de simptome, la o lună după infectare. 1 din 20 avea siptome la două luni de la infectare.
Adaptând aceste cifre la întreaga populație din Marea Britanie, au ajuns la concluzia că 10% dintre pacienții cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani dezvoltă simptome de lungă durată. Datele mai arată că printre factorii de risc se numără astmul și obezitatea.
La sfârșitul anului trecut, Biroul Național de Statistică estima că 300.000 de britanici sufereau de simptome care persistă între 5 și 12 săptămâni de la contractarea virusului. În plus, potrivit unui imunolog de la Imperial College, simpomele de COVID-19 care persistă pe termen lung reprezintă în prezent între 10 și 20% din numărul total de infecții din țară.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook