Întreaga lume a aflat de incidentul petrecut pe 9 decembrie, când, la ora 21:00, 22 de minute și 23 de secunde, în timpul întâlnirii dintre Paris-Saint-Germain și clubul turc Basaksehir, cei 22 de jucători au părăsit gazonul în semn de protest împotriva comentariilor făcute de arbitrul român Sebastian Colțescu, considerate rasiste.
În câteva ore, dictatura antirasistă a emoțiilor a inflamat presa și lumea politică. Ministrul francez al Sportului nu a fost mai prejos, lăudând comportamentul eroic al celor 22. Cazul a fost judecat și arbitrul român a fost condamnat pe loc.
Odată ce emoția s-a potolit, lucrurile păreau mult mai puțin simpliste.
S-ar părea, în primul rând, că pe baza unei interpretări greșite a cuvintelor arbitrului s-a născut psihodrama planetară. Colțescu, adresându-se arbitrului de centru, Ovidiu Hațegan, a exclamat: „Este cel negru. Du-te să vezi și identifică-l”. Imediat, antrenorul Pierre Achille Webo îl întreabă pe arbitru: „De ce ai spus négro?”. Dar, în limba română, „negru” înseamnă «Noir/Black».
Dar era deja prea târziu.
În acel moment decisiv, atacantul clubului turc, Demba Ba conduce mișcarea de protest și decide că nu se poate desemna un negru după culoarea pielii, fără a fi rasist.
În ochii lumii, Demba Ba este arhetipul de urmat al anti-rasistului. Realitatea este mult mai crudă
Dacă nu știi numele unei persoane albe care se află în mijlocul unui grup de negri, te vei referi la ea desemnând culoarea pielii. În situația asta, nu cred că ești anti-alb. Reproșul este comic într-o lume antirasistă și rasială, obsedată de culoarea oamenilor.
În ziarul Le Monde, jurnalistul Moustafa Kessous îi dedică celebrului Demba Ba un articol intitulat cu solemnitate: „Pierre Achille Wembo și Demba Ba au spus nu rasismului„. Potrivit lui Kessous, Demba Ba ar fi chiar arhetipul anti-rasistului de urmat.
Din păcate, realitatea, mult mai crudă, corespunde prea puțin descrierii măgulitoare a ziarului Le Monde: mare susținător al sultanului otoman Erdogan, CCIF, Baraka, Tariq Ramadan, exemplul anti-rasist Demba Ba este, de asemenea, autorul acestui tweet memorabil: „Bine ați venit în Occident, unde ALBUL se crede atât de superior încât rasismul și debilitatea devin banale.”
O farsă antirasistă interpretată strălucit de PSG, finanțată de Qatar, a cărui reputație în ceea ce privește drepturile omului este bine stabilită
Farsa antirasistă nu ar fi suficient de grosolană dacă am uita faptul că a fost interpretata pe jumătate și de jucătorii care bat mingea în numele Qatarului. Emiratul este renumit pentru tratamentul special pe care îl aplică muncitoriilor săi importați, cu pielea închisă la culoare, care arată mai mult ca niște sclavi exploatați fără milă, față de alți salariați, care sunt tratați normal.
Anti-rasismul de astăzi corespunde exact rasismului de ieri: inclusiv prostia și ipocrizia.
de Gilles-William Goldnadel, pentru Valeurs Actuelles