„Virusul Sars-Cov-2 este un organism simplu, care nu se poate deplasa, nu poate să se hrănească sau multiplice singur, în afara unei celule umane sau animale.
Odată eliminat din plămânii / faringele unui bolnav, el trebuie să găsească cât mai repede o celulă umană în care să intre și apoi să se multiplice.
Orice bariera care poate opri picăturile de salivă de la un infectat poate ajuta, în funcție de câte particule poate bloca.
Dacă mă scuipă pe mine un bolnav în față, este clar că voi inspira o cantitate foarte mare de virus în nas și în gură.
Cu cât cantitatea de virus care mă infectează este mai mare, cu atât mai mari șansele să mă îmbolnăvesc rău.
În afară de măștile N100, care captează toate particulele foarte mici, incluzând coronavirusul, celelalte măști vor capta o cantitate mai mică de virusuri.
Măștile chirurgicale, cele albastre, captează în jur de 70% din particule.
Nu sunt perfecte, dar sunt folositoare.
Ele captează o mare parte din virusurile care se află în salivă.
Această infecție se transmite și prin aerosoli (picături fine de salivă care au mai puțin de 5 microni), iar acești aerosoli pot trece prin măștile chirurgicale.
Având în vedere că infectații, când tușesc, elimină mai multe picături mari de salivă decât aerosoli, aceste picături mai mari care conțin virusuri sunt oprite de măștile chirurgicale și multe dintre măștile artizanale.
Concluzia: măștile albastre chirurgicale sunt foarte folositoare în evitarea infectării și îmbolnăvirii grave a persoanelor care le poartă.
Ele ajută și pe infectați să elimine mai puține virusuri când tușesc sau strănută, dacă atât infectații cât și neinfectații poartă măști albastre chirurgicale.
Propagarea infecției poate fi redusă la 5%, un procentaj excelent.”, spune medicul infecționist din Las Vegas.