Stéphane Gayet este medic la CHU (Spitale universitare) din Strasbourg, lector la Universitatea din Strasbourg și lector. Articolul apărut în Atlantico îi aparține.
În ultimele două săptămâni, se încearcă alarmarea cetățenilor cu reluarea epidemiei CoVid-19. Fără îndoială, acest lucru reprezintă o strategie de a îngrijora populația, pentru a o ține într-o stare de mobilizare. Din fericire, nu există o reluare reală a epidemiei. Așa cum am mai spus, indicatorul care este cel mai relevant dar și cel mai de încredere – întrucât este updatat zi de zi de către unitățile de sănătate – este numărul zilnic de noi spitalizări pentru CoVid -19.
Este relevant, deoarece acestea sunt în mod clar persoane bolnave de CoVid-19 și a căror stare este suficient de gravă pentru a necesita îngrijiri medicale. Aceștia reprezintă doar o fracțiune din numărul de nou infectați cu SARS-CoV-2 (este de ordinul a 5%). În ceea ce privește numărul total de persoane nou infectate cu CoVid-19, acesta este imposibil de aflat: cu cât sunt mai multe teste, cu atât sunt mai mulți subiecți infectați cu coronavirus.
În plus, trebuie subliniat faptul că ceea ce este detectat în nazofaringe nu este virusul, ci ARN-ul său, ceea ce înseamnă că, în rândul persoanelor care sunt testate pozitiv, unii pot să nu mai fie bolnavi și să nu mai fie contagioși.
Dezavantajul principal al acestui indicator „Numărul zilnic de noi cazuri de spitalizare pentru CoVid-19” este că acesta are o întârziere de aproximativ 15 zile, comparativ cu numărul zilnic de noi cazuri de contaminare (contaminări și nu infectări).
Fenomenul de bază este contaminarea, adică circumstanța în care virusul ajunge în gâtul (faringele) unei persoane, care este poarta principală.
Incubația este faza care separă contaminarea de debutul aparent al bolii; această incubație este variabilă și durează în medie 5 până la 6 zile.
Invazia corespunde apariției primelor simptome (ceea ce simțim) și semne (ceea ce vedem) ale bolii (dureri în gât, oboseală, senzație de oboseală, tuse ușoară uscată); durează 1 până la 2 zile.
Faza de « bolnav » este perioada în care un individ este complet bolnav; În această fază, situația se poate agrava, de obicei după aproximativ 7 până la 9 zile, ceea ce va duce la cei aproximativ 5% dintre pacienți care merg la spital. Dacă adăugăm 5,5 zile, 1,5 zile și 8 zile (media de mai sus), înseamnă 15 zile, adică timpul dintre contaminare și spitalizare a 5% dintre pacienții care dezvoltă o formă severă.
Care sunt locurile în care riscurile de contaminare sunt deosebit de mari?
Ceea ce știm cu certitudine:
-Există multe persoane asimptomatice (puține simptome și semne) și totuși contagioase;
-Copiii mici nu sunt foarte contagioși, deoarece au un grad slab de infectare;
-Riscul crește odată cu adunările de multe persoane;
-Riscul scade odată cu eficacitatea măștii și calitatea purtării acesteia (bine fixată pe nas și pe gură, bine ajustată);
-Riscul scade odată cu distanța dintre două persoane (devine neglijabil la mai mult de 1,50 metri);
-Riscul de a infecta pe ceilalți este legat de vorbire, tuse, strănut; o persoană fără mască care nu deschide gura nu este contagioasă;
-Riscul de transmitere crește atunci când aerul este uscat (rece) și scade atunci când este umed (cald);
-Riscul este mai mare în interiorul clădirilor decât în exterior; în interior, riscul scade odată cu reînnoirea aerului (ventilație prin ferestre, ventilație electrică mecanică);
-Riscul în afară scade atunci când există vânt (dispersia și diluarea particulelor);
-Transmiterea este mai mare pe cale respiratorie (micro picături) decât prin contact indirect (mâini);
-Spălarea sau decontaminarea mâinilor înainte de a vă atinge buzele, gura sau nasul și înainte de a atinge ceva care va merge la gură (mâncare, etc.) este o măsură utilă și chiar esențială.
Ce este probabil (neconfirmat):
-SARS-CoV-2 este, probabil, emis nu numai prin micropicături sau aerosoli umezi (raza maximă de 1,50 metri, sedimentare rapidă), dar și de particule aeriene sau aerosoli uscați (interval de câțiva metri, sedimentare foarte lentă), ceea ce face ca purtarea unei măști să fie măsura preventivă esențială;
-Respectarea măsurilor de prevenție este probabil legată vârstă (adolescenți), dar acest lucru nu a fost studiat foarte mult; adulții sunt, în general, mai precauți decât tinerii.
De ce locurile precum toaletele restaurantelor sau toaletele publice au riscuri reduse?
Riscul este în esență legat de concentrarea umană, de apropierea dintre oameni. Riscul de contaminare din contactul indirect a fost exagerat.
Toaletele întruchipează în mentalul colectiv un loc murdar, periculos. Acest lucru este valabil în caz de epidemie de holeră sau febră tifoidă. Dar în cazul unui virus respirator, precum coronavirusul SARS-CoV-2, acest lucru nu este adevărat.
Toaletele sunt întotdeauna ventilate (ventilație mecanică controlată) și, în orice caz, riscul de transmitere indirectă prin aer este redus. Contactul cu scaunul toaletei implică un risc care poate fi considerat neglijabil.
Singurul risc real este echipamentul de ștergere a mâinilor: aveți nevoie fie de servețele de hârtie de unică folosință, sau uscător electric, dar în niciun caz un prosop cu utilizatori multipli (risc ridicat).
Cum te poți proteja eficient împotriva virusului în condițiile în care mulți pleacă în vacanță?
Printre măsurile preventive individuale există o ierarhie.
Măsura preventivă esențială este purtarea unei măști eficiente (acordați atenție calității acesteia: măștile cumpărate în farmacii sunt, în principiu, de calitate redusă), aceasta este practic o investiție în sănătate; masca trebuie să acopere nasul și gura.
A doua cea mai importantă măsură preventivă este distanțarea fizică, de 1,5m; dar, în practică, toată lumea știe: este foarte dificil, dacă nu chiar imposibil, să respectăm această distanță în orice circumstanță.
Măsura preventivă care vine pe locul trei este decontaminarea mâinilor; nu este vorba despre decontaminarea lor în mod regulat sau foarte des, ci la momentul potrivit. La momentul potrivit, este înainte de a vă atinge buzele, gura, nasul sau ochii; înainte de a atinge ceva care va ajung pe buze sau în gură și înainte de a atinge sau pregăti mâncarea.
Această decontaminare se realizează fie prin spălarea cu apă și săpun (care elimină virusurile), fie prin folosirea unui produs hidroalcoolic sau pur și simplu cu alcool (care inactivează virusurile); în ambele cazuri, nu trebuie să dureze mai puțin de 20 de secunde.
Aceste trei măsuri sunt măsurile cheie: nu sunt foarte greu de respectat; este absolut necesar să le integrăm în obiceiurile noastre. În vacanță, am avea tendința să ne relaxăm și poate deveni foarte periculos. Trebuie să fii capabil să rămâi vigilent și atent, dar fără a cădea în obsesie.