Cărțile sunt arse, ca în cele mai întunecate momente ale istoriei. „Marea purificare literară” pornește în bibliotecile Conseil scolaire catholique Providence, care reunește 30 de școli de limbă franceză din sud-vestul statului Ontario, Canada. Aproape 5.000 de cărți pentru copii despre aborigeni au fost distruse, într-un efort de reconciliere cu primele națiuni, potrivit Radio-Canada.
În 2019 a avut loc o ceremonie de « purificare prin foc » – au fost arse în jur de 30 de cărți. Cenușa a fost folosită ca îngrășământ pentru copaci nou plantați și astfel a trecut de la o atitudine negativă la una pozitivă.
Un videoclip destinat studenților explică procesul: îngropăm cenușa rasismului, discriminării și stereotipurilor, în speranța că vom crește într-o țară incluzivă, unde toți pot trăi în prosperitate și siguranță.
Conținut depășit și inadecvat
Ceremonii similare urmau să se desfășoare în fiecare dintre școli, dar pandemia le-a amânat. Ideea inițială de a arde toate cărțile a fost însă respinsă, de teama unor proteste din partea părinților și profesorilor.
Cărțile au fost reciclate sau sunt în curs de reciclare, explică purtătorul de cuvânt al Consiliului școlar Lyne Cossette. Cărțile retrase din biblioteci aveau conținut depășit și inadecvat, adaugă ea.
Este un gest de reconciliere cu primele națiuni și un gest de deschidere față de celelalte comunități prezente în școli și în societatea noastră.
Consiliul școlar catolic Providence reunește aproape 10.000 de elevi din 23 de școli primare și 7 școli secundare de limbă franceză, situate în principal în regiunile Windsor, Londra și Sarnia.
Un document de 165 de pagini detaliază toate titlurile eliminate, precum și motivele prezentate. Sunt benzi desenate, romane și enciclopedii.
Un comitet format din membri ai consiliului școlar și ghizi aborigeni a analizat sute de cărți pentru copii despre primele națiuni. Ministerul Educației din Ontario a fost implicat în proiectul ceremoniei, dar nu și în selecția cărților.
Tintin în America, o carte rasistă?
Consiliul școlii critică revista cu benzi desenate « Tintin în America » pentru limbaj inacceptabil, informații eronate, o prezentare negativă a popoarelor indigene și o reprezentare defectuoasă a indigenilor în desene.
În cartea de benzi desenate a lui Hergé, publicată în 1932, una dintre cele mai bine vândute din lume, găsim denumirea de « Piele Roșie ».
Cartea Les Esquimaux (Eschimosii), publicată în 1981, a fost retrasă, deoarece folosește un termen peiorativ pentru a descrie un inuit. Utilizarea cuvântului « indian » a fost, de asemenea, motiv pentru retragerea multor cărți. O carte este sub lupă deoarece folosește cuvântul „amerindian”.
Trei albume Lucky Luke au fost retrase. Cartea Cucerirea Vestului: Amerindieni, pionierii și coloniștii a fost excluse din cauza cuvântului « cucerire » din titlu. Vrea să înjoseasca populația, crede comitetul de evaluare.
Sursa: Radio Canada