Canabisul, cel mai consumat drog din România
Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog din România, cu o prevalenţă a consumului de-a lungul vieţii de 5,8%, iar pe locul doi în acest top se află noile substanţe psihoactive (NSP), cu un procent de 2,5%, potrivit datelor centralizate de Agenția Antidrog.
Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a publicat, miercuri, Raportul naţional privind situaţia drogurilor, în cadrul căruia au fost centralizate date din anul 2018.
„Dintre toate drogurile ilicite, canabisul continuă să fie cel mai consumat drog din România, cu o prevalenţă a consumului de-a lungul vieţii de de 5,8%. După canabis, pe poziţia a doua în „topul” celor mai consumate droguri în România, se situează noile substanţe psihoactive (NSP) – 2,5%. Urmează: cocaină/ crack şi LSD – câte 0,7%, ecstasy – 0,5%, ciuperci halucinogene – 0,4%, heroină, amfetamine şi ketamină – câte 0,3%”, se arată în raport.
Conform documentului citat, în privinţa solicitărilor de tratament ca urmare a consumului de droguri, în anul 2018 au fost înregistrate 4.266 persoane consumatoare de droguri care au solicitat asistenţă.
În mod similar cu anii anteriori, pentru celelalte tipuri de droguri, cererea de tratament rămâne mult redusă, în comparaţie cu cele trei droguri dominante: cocaină – 1,5%, MDMA/ ecstasy – 1,3%, inhalanţi/ substanţe volatile – 1%, benzodiazepine – 0,7%, amfetamine – 0,5%, halucinogene – 0,2%.
Conform reprezentanților Antidrog, tendințele înregistrate în ultimii cinci ani în evoluţia admiterilor la tratament pentru dependenţa de droguri au fost influențate de efectele determinate de punerea în aplicare a modificărilor legislative (cel mai mare impact al acestora fiind observat asupra admiterilor la tratament ca urmare a consumului de canabis), disponibilitatea locurilor la tratament (OST), precum şi de menţinerea interesului pentru consumul de noi substanţe psihoactive.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook