Plajă, soare, mojito și… vaccinuri? Autoritățile cubaneze au lansat pe 23 ianuarie un videoclip de promovare a turismul, principala sursă de venit a insulei, cu posibilitatea vaccinării, ca bonus. Difuzat de Telesur, un canal de televiziune venezuelean, spotul publicitar îi încurajează pe străini să profite de șederea lor pentru a beneficia de vaccinul cubanez împotriva Covid-19.
Vicente Vérez, directorul Institutului Finlay din Havana laudă insula – este un lider în problema vaccinurilor. Cuba are „patru vaccinuri în stadiu târziu” de dezvoltare. Cel mai promițător candidat, Soberana 02, se află în faza a-II-a de testare. Dacă va avea succes, vaccinul va intra în faza a-III-a, ultima înainte de aprobare. Autoritățile cubaneze au planificat deja „100 de milioane de doze” de Soberana 02. O cantitate atât de mare încât autoritățile o vor oferi „Vietnamului, Iranului, Venezuelei și Indiei”. Dovadă a imensei clemențe a Partidului Comunist Cubanez, „va fi oferit turiștilor străini care vizitează insula”.
Propaganda vs. realitate
Totul pare idilic în Cuba, mai ales având în vedere întârzierile în livrarea vaccinurilor cu care se confruntă Europa. Însă, dincolo de propaganda bine calculată a autorităților, realitatea este reflectată de presa independentă. 14ymedio, cunoscut pentru criticile sale față de puterea cubaneză, insistă că această campanie vine „tocmai în momentul în care contaminarile de pe insulă bat recorduri zi de zi”.
Insula a fost relativ neatinsă de primul val, în special datorită blocării legăturilor aeriene în perioada martie – noiembrie, precum și restricțiilor puternice inter-regionale. Cel mai înalt vârf de contaminări a fost atins pe 10 august 2020, cu 93 de cazuri. De la sfârșitul lunii decembrie, contaminările au crescut – un record a fost atins pe 27 ianuarie 2021, cu 825 de contaminări, conform cifrelor de la Universitatea Americană Johns Hopkins, care urmărește evoluția globală a pandemiei.
Dar această coincidență nu este singura problemă de sincronizare. Vaccinul Soberana 2 a întrat în studiul clinic de fază II pe 18 ianuarie. A treia fază, care va determina dacă vaccinul este fiabil și eficient, trebuie testată pe zeci de mii voluntari. O realitate care contrastează cu dorința autorităților cubaneze de a-l autoriza „în martie”, așa cum anunță Vicente Vérez în videoclip.
Criza de medicamente
Însă lipsa medicamentelor lovește puternic Cuba, după cum menționează ziarul independent ADN Cuba. „Cuba, fără medicamente, dar cu 4 vaccinuri împotriva Covid-19” este titlul ironic al unui articol publicat pe site. „De aproximativ doi ani, cele mai de bază medicamente, cum ar fi dipironă [analgezice non-opioide] și antibiotice lipsesc în farmacii”.
O situație care durează de doi ani și care îi împinge pe unii cubanezi să se aprovizioneze de pe piața neagră. Este cazul unui anxiolitic, clordiazepoxid, vândut ilegal, care „declanșează reacții adverse și episoade clinice care au dus la o alertă din partea autorităților locale de sănătate”, explică DNA Cuba. Între vaccinul Covid și medicamentele esențiale, guvernul comunist a făcut deja alegerea.
Sursa: Marianne