California întră din nou în carantină
Luni, guvernatorul din California, Gavin Newsom, a dispus închiderea multor afaceri și locuri publice, pe fondul creșterii rapide a numărului de noi cazuri Covid-19, în special în zona Los Angeles, unde viitorul an școlar va începe online. „Ne întoarcem la o formă modificată a ordinului de izolare propus inițial”, a spus el. California a fost primul stat care a impus izolare generală în martie dar numărul de cazuri a continuat să crească timp de câteva săptămâni și se ridică la aproape 330.000, din care 7.000 de victime.
Pentru a opri fenomenul, Gavin Newsom a anunțat luni extinderea la tot statul a ordinului de închidere a barurilor, sălilor interioare ale restaurantelor, cinematografelor, grădinilor zoologice și acvariilor, restricții care se aplicau deja în zonele puternic afectate de coronavirus.
De asemenea, a decis să închidă din nou o serie de afaceri și servicii din 30 de zone cu risc, inclusiv din Los Angeles. Aceste ultime restricții afectează aproximativ 80% din cei 40 de milioane de locuitori din California și se referă în prezent la centre comerciale, săli de sport, ceremonii religioase, activități din „sectoarele neesențiale”, precum și saloane de estetică. Acestea se vor aplica până la noi ordine.
„Acest virus nu va dispărea curând”, a spus Gavin Newsom. „Sper că suntem cu toții conștienți de asta, chiar și cei care și-ar putea imagina că va dispărea odată cu temperaturile ridicate”, a adăugat el, fără să facă o trimitere directă la președintele Donald Trump, care a făcut o declarație în acest sens la începutul pandemiei.
În Los Angeles, cei 600.000 de elevi au aflat luni că nu vor reveni la școală la jumătatea lunii august, așa cum era planificat. Măsura privește și San Diego. Școlile din aceste două regiuni, cele mai mari din California, nu vor putea să își primească elevii pentru începutul anului școlar din 18 august, din cauza exploziei cazurilor Covid-19 din regiune, au anunțat luni autoritățile. Cursurile se vor relua la data programată, dar de la distanță, până la o notificare ulterioară. „Există o regulă de sănătate publică, pentru a împiedica școlile să devină focare”, a spus Austin Beutner, șeful districtului școlar din Los Angeles.
10% rata infectărilor
Cu peste 300.000 de cazuri identificate și 7.000 de decese, California rămâne unul dintre principalele focare din țară, iar zona Los Angeles reprezintă aproximativ jumătate din cazuri. Și mai îngrijorător pentru experți, rata de infectare în rândul persoanelor testate a ajuns la 10%, față de doar 4,6% în luna mai, semn că transmisia Covid-19 progresează în zonă. „Coronavirusul nu a luat vacanța de vară, așa cum sperau mulți. În realitate, virusul a intensificat atacurile asupra populației noastre”, deplâng într-o declarație comună autoritățile școlare din Los Angeles și San Diego. „Un lucru este cert: țările care au redeschis școlile au făcut acest lucru având o rată de infectare mai mică și capacitate mare de testare. California nu are nici una nici alta”, spun ei. Cele două zone școlare se vor pregăti pentru revenirea la educația convențională „imediat ce condițiile de sănătate publică o permit”.
La fel ca purtarea unei măști, controversa alegerii între educația copiilor și sănătatea publică a devenit o problemă politică națională. Președintele Donald Trump a declarat săptămâna trecută că dorește ca „școlile să se deschidă din toamna” cu orice preț, considerând regulile de sănătate „prea dure” și amenințând cu reducerea subvențiilor federale.
Guvernatorul democrat al Californiei, Gavin Newsom, a răspuns că sănătatea copiilor și a educatorilor a fost o prioritate „ care nu poate fi negociată”. Decizia de a redeschide școlile nu revine președintelui sau guvernanților, ci local, fiecărui district școlar.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook