Călătoriile internaționale au avut „cel mai mare impact” asupra creșterii ratei mortalității din primul val Covid
Călătoriile internaționale au avut cel mai mare impact asupra ratei de deces Covid pentru țările afectate de primul val al pandemiei, arată un studiu scoțian. Cercetătorii Universității din Aberdeen au analizat o serie de factori, trecerile la graniță, densitatea populației, procentul de persoane care locuiesc în zonele urbane, vârsta, indicele mediu de masă corporală și prevalența fumatului.
Ei au descoperit că o creștere de un milion de sosiri internaționale a fost asociată cu o majorare cu 3,4% a ratei deceselor legate de Covid-19, în timpul primului val al pandemiei – date din cele mai afectate 37 de țări.
Tiberiu Pana, student la medicină și unul dintre autorii studiului, a declarat: „ Călătoriile internaționale sunt cel mai bun predictor al creșterii mortalității. Un alt factor care pare să joace un rol important este acoperirea imunizării la nivel de țară, ale cărei creșteri pot fi asociate cu scăderea ratei mortalității”.
„Evaluarea datelor disponibile indică faptul că restricțiile foarte timpurii asupra călătoriilor internaționale ar fi putut face o diferență în răspândirea virusului în Europa”.
Descoperirile sunt deosebit de importante, deoarece lumea încearcă să controleze viitoarele valuri și tulpini ale SARS-Cov-2 și să prevină decesele asociate, scrie BBC.
Autorul principal, prof. Phyo Myint, directorul schemei de pregătire academică clinică Aberdeen, a declarat: „Este o cercetare importantă, condusă de studenți la medicină, care au demonstrat utilizarea robustă a datelor disponibile publicului pentru a influența politicile viitoare în prevenirea răspândirii Covid-19″.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook