Călătoriile în UE vor fi condiționate de administrarea unei doze suplimentare a vaccinului anti-Covid, la 9 luni de la doza 2
Uniunea Europeană va recomanda un termen limită de 9 luni pentru valabilitatea vaccinului anti-Covid pentru călătoriile în spațiul comunitar și propune, de asemenea, acordarea de prioritate călătorilor vaccinați. Comisia Europeană va propune ca statele membre să continue să primească toți călătorii inoculați cu seruri aprobate de bloc, potrivit unui document obținut de Bloomberg. În plus, solicită ca țările să se redeschidă începând cu 10 ianuarie tuturor celor care au folosit vaccinuri aprobate de Organizația Mondială a Sănătății.
Actualizările propuse introduc noua limită de timp pentru valabilitatea vaccinurilor Covid, sugerând că va fi nevoie de rapeluri după perioada de 9 luni.
Recomandările urmează să fie anunțate joi seară.
Guvernele UE vor ca regulile să fie uniformizate, pentru a ajuta la protejarea capacității de a călători, după ce autoritățile au folosit abordări contrastante cu privire la durata de valabilitate a vaccinului și la modul de gestionare a rapelurilor. Comisia oferă recomandări care ar putea fi implementate de către națiunile membre.
Germania are în vedere introducerea vaccinării obligatorii pentru unele grupuri vulnerabile, Italia a impus limite pentru persoanele nevaccinate, iar Austria a restricționat călătoriile de agrement ca parte a unui blocaj de trei săptămâni.
Testul PCR
Ca o garanție suplimentară, ar fi necesară dovada unui test PCR negativ pentru toți călătorii care au fost vaccinați cu un ser aprobat de OMS, dar care nu este aprobat de autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor, și pentru călătorii recuperați.
Conform unei „abordări simplificate”, de la 1 martie, călătoriiile în UE vor depinde pe deplin de statutul călătorului și nu de țara de origine – statele membre ar trebui să permită doar călătorii vaccinați, vindecați sau esențiali.
Miercuri, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a sugerat, de asemenea, ca UE să condiționeze călătoriile în spațiul comunitar de administrarea unei doze suplimentare.
Sursa: Reuters
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook