de Iulia Maria Pârlea
Foarte puține țări asigură fetelor și femeilor produse de igienă personală – nu sunt considerate necesare sau o prioritate.
După Scoția, prima țară care decide să facă pasul ăsta este Noua Zeelandă – oferă tinerelor din școli, gatuit, absorbante și tampone, pentru a combate așa-numita „sărăcie din perioada menstruației”. Multe fete sunt obligate să nu meargă la școală în timpul ciclului pentru că nu au suficiente resurse pentru a cumpăra produsele de igienă sau medicamentele de care au nevoie.
Vestea este dată de premierul neo-zeelandez, Jacinda Ardern.
Programul va fi implementat gradual – începe în iulie cu 15 școli din districtul Waikato și se extinde treptat la toate structurile statului, până în 2021, datorită unei investiții a guvernului de 2,6 milioane de dolari.
Prim-ministrul spune că aproximativ 95.000 de fete cu vârste între 9 și 18 ani sunt “condamnate” să rămână acasă în perioada menstruației pentru că nu își pot permite să cumpere absorbante sau tampoane sanitare.
„Punându-le la dispoziție gratuit, sprijinim aceste tinere să continue studiile, să urmeaze școala”, spune premierul.
Se estimează că aproximativ jumătate dintre femeile și fetele din țările slab dezvoltate sunt obligate să folosească cârpe, iarbă sau hârtie în timpul ciclului, neputând să își permită produse de sănătate.
Așa numita „sărăcie pe perioada menstruației” există și în țări bogate, precum Noua Zeelandă, care, în ciuda economiei înfloritoare, încă se confruntă cu astfel de probleme.
Conform unui sondaj din 2019, finanțat de Consiliul de cercetare în domeniul sănătății al guvernului și realizat pe 7.700 de tinere, una din 12 eleve neo-zeelandeze cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, raportează abandonarea școlii în timpul ciclului, deoarece nu are acces la produsele de igienă necesare.
„Menstruația este un fapt de viață pentru jumătate din populație, iar accesul la aceste produse este o necesitate, nu un lux”, spune Julie Anne Genter, membru al Parlamentului din Noua Zeelanda.