Britanicii au eșuat în dobândirea imunității de turmă prin vaccinare și imunizare naturală
Marea Britanie, într-un experiment urmărit de întreaga lume, a relaxat majoritatea restricților Covid-19 în vară, mizând pe imunitatea oferită de vaccinuri și de infectările anterioare, care ar fi trebuit să mențină virusul la distanță. Trei luni mai târziu, experiența britanică arată că, în fața variantei Delta a coronavirusului, imunitatea de grup este aproape inexistentă. Cazurile și decesele Covid-19 au crescut în ultimele săptămâni, pe măsură ce temperaturile scăzute au forțat cetățenii să se mute în spațiile interioare. Rezultat: imunitatea de grup, care este imperfectă și scade în timp, nu garantează o victorie rapidă în fața coronavirusului.
Eliminarea restricțiilor „s-a făcut în speranța că vaccinările și imunitatea naturală vor câștiga lupta destul de repede”, spune Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la King’s College din Londra. „S-a demonstrat că nu funcționează.”
Miercuri, guvernul și-a reafirmat strategia de a face din vaccinuri principala sa apărare, spunând că nu vede necesitatea de a introduce alte măsuri, cum ar fi obligația de a purta mască sau necesitatea de a prezenta pașaportul de sănătate la intrarea în anumite spații, despre care unii medici și oameni de știință spun sunt necesare.
Au mizat pe ratele mari de vaccinare și infectare
Când guvernul a ridicat măsurile, pe 19 iulie, campania masivă de vaccinare și ratele ridicate de infectare păreau că asigură Marii Britanii un nivel ridicat de imunitate.
La acea vreme, mai mult de jumătate din populație fusese complet vaccinată, cifră care a crescut acum la aproximativ 67%. O altă parte din populație avea o anumită formă de imunitate dobândită prin infectare anterioară: un studiu efectuat la acea vreme a estimat că aproximativ 90% dintre cei cu vârsta de 16 ani și peste aveau anticorpi împotriva virusului, fie după vaccinare, fie după infectare anterioară.
Premierul Boris Johnson a pariat că „zidul imunității” va ține virusul sub control. Într-o anumită măsură, a făcut-o. În timpul verii, țara nu a suferit nicio creștere majoră a ratei de infectare, dar nici nu a scăzut semnificativ, fluctuând între 25.000 și 40.000 de cazuri pe zi până în august și septembrie.
Epidemia accelerează
Acum urcă din nou. Joi, peste 50.000 de cazuri au fost raportate pentru prima dată după luna iulie, cu 18% mai multe față de săptămâna precedentă.
Rata zilnică de infectare a atins în jur de 667 la un milion de locuitori, potrivit Our World in Data. Prin comparație, Franța înregistrează o rată de 80 la un milion de locuitori, iar Germania, 147 – ambele state solicită documente de vaccinare și alte măsuri.
Spitalizările au crescut cu 10% în ultima săptămână. Vaccinarea a redus semnificativ riscul de deces – se înregistrează aproximativ două victime Covid la un milion de locuitori, față de cele opt la milion, când nivelurile de infectare erau la același nivel la începutul lunii ianuarie. Chiar și așa, numărul deceselor din Marea Britanie este de aproximativ patru ori mai mare decât cel al Franței, unde cifra este, în medie, de 0,47 la un milion și mai mult decât dublu față de cea din Germania, unde este 0,82.
Protecția oferită de vaccin a scăzut în timp
Un studiu recent al Agenției pentru Securitate în Sănătate din Marea Britanie a constatat că pentru vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech SE și AstraZeneca – cele două utilizate în Marea Britanie – protecția împotriva formelor simptomatice a atins apogeul în primele săptămâni după a doua doză și apoi a scăzut, într-o perioadă de cinci luni, până la 69,7%, respectiv 47,3%. Lucrarea nu a fost evaluată de experți independenți.
Protecția împotriva spitalizării a scăzut, de asemenea, dar mai puțin brusc. Pentru vaccinul Pfizer, protecția împotriva bolilor severe a scăzut de la 99,7% la 92,7% după cinci luni și de la 95,2% la 77% în cazul AstraZeneca.
„Ne uităm la Marea Britanie și spunem: dacă vom atinge același nivel de vaccinare, vom beneficia într-adevăr de protecția pe care speram că o vom dobândi?”, spune Lauren Ancel Meyers, directorul Consorțiului de Modelare Covid-19 al Universității din Texas. Aproximativ 57% din populația SUA este complet vaccinată.
Deși vaccinarea reduce semnificativ severitatea bolii, protecția mai mică împotriva infectării înseamnă că alte măsuri, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea, vor fi necesare probabil pentru perioade scurte de timp, pentru a păstra virusul sub control. Deși numărul deceselor din Marea Britanie este mult mai mic decât în etapele anterioare ale pandemiei, se situează încă la un nivel de aproximativ trei ori mai mare decât media anuală cauzată de gripă.
Imunitatea de grup este greu de dobândit
Epidemiologii spun că perspectiva de a atinge imunitatea de grup – un prag de imunitate după care virusul nu mai circulă – este îndepărtată. Imunitatea de grup nu este o țintă fixă, deoarece depinde de trei variabile: transmisibilitatea virusului, nivelul imunității în populație și gradul la care oamenii se întâlnesc. Dacă imunitatea crește prin vaccinare, ar putea fi suficient pentru a reduce ratele de infectare. Dar dacă oamenii încep să se întâlnească mai mult, balanța ar putea fi înclinată în cealaltă direcție.
„Nu vom ajunge la zero Covid. Sau zero mortalitate Covid ”, spune prof. Hanage de la Harvard.
Sursa: Wall Street Journal
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook