Boris Johnson declanșează „planul B” împotriva epidemiei Covid, prin care înăsprește restricțiile din Anglia
În urmă cu două zile, membri marcanți ai guvernului britanic au dat asigurări că declanșarea „Planului B” împotriva epidemiei Covid nu este necesară. Însă Boris Johnson a decis să apese butonul. La o conferință de presă desfășurată miercuri seară, premierul britanic a anunțat înăsprirea suplimentară a restricțiilor în Anglia, pentru a aborda valul în curs și răspândirea variantei Omicron. Asta pe fondul unui scandal național, după dezvăluirile legate de o petrecere de Crăciun desfășurată la Downing Street anul trecut, în plină izolare.
Din arsenalul „planului B” din această iarnă, pe care spera să nu fie nevoit să-l folosească, în ciuda presiunilor din partea oamenilor de știință, Boris Johnson a anunțat mai multe măsuri. A cerut revenirea la munca de acasă, începând de lunea viitoare. Purtarea obligatorie a măștii este extinsă la mai multe spații publice, precum cinematografele și teatrele. Pașapoartele de sănătate vor fi solicitate și pentru evenimente sau cluburi de noapte. Premierul spune că varianta Omicron se răspândește mai repede decât era de așteptat și „mult mai repede decât varianta anterioară, Delta”.
Riscul Omicron
Până acum, în Marea Britanie au fost identificate 568 de cazuri de infectare cu Omicron, dar Johnson recunoaște că cifra reală este „cu siguranță, mult mai mare”. Oamenii de știință avertizează că, fără măsuri suplimentare, Omicron ar putea provoca rapid 1.000 de spitalizări pe zi. „Sper din tot sufletul că situația se va îmbunătăți, dar știm că logica nemiloasă a creșterii exponențiale ar putea duce la o creștere bruscă a spitalizărilor și, prin urmare, a deceselor”.
Este necesar să „rămâi umil” în fața virusului, mai ales că nu se poate încă „presupune că Omicron este mai puțin periculos decât variantele anterioare”. Premierul a declarat însă că nu se poate trăi „la nesfârșit” cu restricții.
În urmă cu zece zile, guvernul făcuse obligatorie purtarea măștii în magazine și transportul public. De asemenea, el a înăsprit măsurile de intrare în Anglia. Toți călătorii care intră în țară trebuie să prezinte un test negativ la intrare și să fie supuși unui test PCR la două zile după sosire, în timp ce se izolează, în așteptarea rezultatelor.
În plus, fost intensificată campania de rapel, perioada dintre a doua și a treia doză a fost redusă, iar grupa de vârstă 18-39 de ani a devenit eligibilă pentru a treia doză. Din vară, Regatul Unit se află pe un platou destul de stabil, cu 45.000 – 50.000 de noi cazuri zilnice și între 100 și 150 de decese pe zi.
Preocupări legate de economie
Acest nou pas spre izolare reaprinde îngrijorarea cu privire la redresarea economiei britanice, care a cunoscut o scădere istorică anul trecut. Sectorul hotelurilor și restaurantelor trage un semnal de alarmă, în special pe măsură ce se apropie sezonul Crăciunului. Mai ales că sistemul de ajutor parțial pentru șomaj nu mai este în vigoare. Populația pare și ea obosită de restricții.
Boris Johnson este aspru criticat după dezvăluirile legate de o „petrecere de Crăciun” care a reunit zeci de oameni în decembrie 2020. Premierul infirmă zvonurile și susține că nu a fost nicio petrecere și că nicio regulă nu a fost încălcată. Dar un videoclip îi infățișează pe consilierii de la Downing Street glumind pe marginea acestui subiect. Unul dintre ei se amuză, spunând că „nu a fost o petrecere, ci o seară cu brânză și vin”.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook