Bill Gates, co-președinte al Fundației Bill & Melinda Gates, spune că varianta Delta face dificilă blocarea pandemiei până în 2022, ratând estimarea sa de anul trecut. Într-un interviu telefonic pentru Times of India, Gates a vorbit despre o serie de probleme, de la vaccinarea persoanelor în vârstă până la crearea capacităților de fabricare suficient de mari pentru a furniza vaccinuri pentru întreaga lume în termen de 200 de zile.
Anul trecut, ați vorbit despre posibilitatea de a pune capăt pandemiei de coronavirus până în 2022. Încă mai credeți că este posibil?
Toată lumea a fost surprinsă de varianta Delta și de cât de transmisibila este. India a fost prima țară care a raportat o creștere masivă a cazurilor.
Fundația este foarte mândră că în primăvara anului 2020 a trimis 300 de milioane de dolari către Serum (Institutul din India). Institutul a lucrat la creșterea volumului și a produs un număr mare de vaccinuri. Acum, ne-am dori să avem și mai multe, iar în lunile următoare cifrele vor crește destul de mult. Novavax va intra în cursă. Vom avea Johnson & Johnson.
Aș spune că Delta este cea mai periculoasă variantă la care s-a așteptat vreodată cineva și, prin urmare, probabil că vom avea cazuri până în 2022. Previziunea mea este că vom rata oarecum obiectivul anunțat anterior.
Ați evidențiat inovațiile pe care le-a declanșat criza Covid-19. Care sunt cele care dețin potențial?
Acum, când lumea înțelege că suntem vulnerabili în fața unei pandemii, se vor face mari eforuri de cercetare și inventare a unor noi instrumente. Diagnosticarea se va face mult mai repede. Dezvoltarea tratamentelor se va realiza mai ușor. Ar trebui să avem obiectivul de a mări capacitatea fabricilor încât, chiar și în termen de numai 200 de zile, să avem suficiente vaccinuri pentru întreaga lume.
Va funcționa acest plan si vom fi mai bine pregătiți pentru următoarea pandemie? Răspunsul este absolut da. Colaborăm cu germanii de la BioNTech pentru a face un vaccin anti-HIV folosind tehnologia lor ARNm. Avem un vaccin împotriva malariei. Credem că putem face un vaccin antigripal cu un cost foarte scăzut.
În mod ideal, am putea eradica unele dintre virusurile respiratorii, deoarece reprezintă o povară semnificativă chiar și în anii normali și, desigur, pot suferi mutații care să provoace următoarea pandemie. Sper că toate țările își vor intensifica cercetările în aceste domenii. Colaborăm cu Statele Unite, Europa și Marea Britanie pentru creșterea bugetelor de cercetare.
Există o mare risipă de vaccin în mai multe țări avansate. Ce ar trebui făcut pentru a preveni acest lucru și pentru a asigura cooperarea globală?
A fost oarecum inechitabil. Nu eram pregătiți, lumea nu era pregătită pentru această pandemie. Așadar, dacă analizăm programul Covax, în care fundația a fost foarte implicată, există câteva lecții. Am fi putut face unele lucruri mai bine, dar cheia a fost aprovizionarea, pe care nimeni nu a finanțat-o în primăvara anului 2020, în afară de guvernul SUA.
Am obținut o cooperare deplină între inventatorii occidentali și producătorii indieni. Din păcate, tehnologia ARNm este suficient de complexă încât să nu existe capacitatea de producție a acelui tip special de vaccin în afara țărilor bogate. Chiar și acolo, era complet nou.
Pentru următoarea pandemie, ne vom asigura că avem fabrici gigantice de ARNm în India și în restul țărilor în curs de dezvoltare, pentru a atinge capacitatea ca în 100 de zile să avem vaccinuri pentru toată lumea.
Sursa: Times of India