Foto: Alexander De Croo, premierul Belgiei
Ministrul Sănătății, Frank Vandenbroucke, a anunțat că țara este „foarte aproape de un tsunami” la Bruxelles și Valonia. La rândul său, premierul a caracterizat situația ca fiind „mult mai gravă” față de jumătatea lunii martie în ceea ce privește ocuparea paturile de la terapie intensivă (412 paturi pentru pacienții Covid pe 18 octombrie).
În funcție începând cu 1 octombrie, prim-ministrul Alexander De Croo a declarat că situația va continua „să se deterioreze”. El a cerut tuturor belgienilor să „limiteze cât mai mult posibil contactele inutile” pentru a evita supraaglomerarea spitalelor și pentru „a-i putea trata” pe cei care au nevoie de îngrijire.
„Situația este precară în Valonia, deoarece sâmbătă, 17 octombrie, au existat la fel de multe spitalizări ca în perioada critică a primului val, iar curba este mai verticală”, a avertizat specialistul în boli infecțioase Yves Van Laethem, purtător de cuvânt al celulei de criză.
Pentru a face față, cafenelele și restaurantele au fost închise începând de luni. O restricție care va dura cel puțin o lună, considerată „catastrofală” de profesioniștii din domeniu, dar pe care guvernul o justifică prin creșterea numărului de cazuri.
Țara a instituit, de asemenea, o stingere între miezul nopții și 5 dimineața. În raport cu populația sa, Belgia este una dintre cele mai afectate țări europene.
Belgia a înregistrat până în prezent mai mult de 240.000 de cazuri – o cifră care sa dublat în ultima lună. Cu 10,489 de victime, Belgia are mai multe decese decât Germania (9,962), pentru o țară de șapte ori mai puțin populată.
Sursa: CNews