E vară și visai la o înghețată însoțită, cine știe, de o țigară în timp ce mergi prin soare? Ei bine, nu în Belgia! În orice caz, nu în zonele în care purtarea măștii este obligatorie în aer liber.
Belgia nu s-a limitat la reguli simple când a fost vorba despe obligația de a purta mască în locuri publice.
Regula este valabilă în toată țara: în piețe, piețe de vechituri, străzi comerciale, locuri aglomerate, clădiri publice și restaurante. Dar și acolo unde autoritățile locale au decis să acționeze, ceea ce depinde de orașul în care te afli.
În Bruxelles, unde purtarea măștii este obligatorie în toate cele 19 municipalități începând din 12 iulie, obligația este respectată, în general, de majoritatea cetățenilor.
Au mai rămas însă câteva întrebări în legătură cu această măsură: poți să te oprești să fumezi o țigară, sau poți face asta când mergi singur pe stradă?
Răspunsul este nu, conform RTBF.
„Mulți oameni își scot masca pentru a fuma o țigară, a mânca înghețată sau a bea. Ceea ce nu este permis.”.
De fapt, singurul lucru permis este să stai pe terasă sau într-o unitate HORECA. Abia după ce te-ai așezat, masca poate fi îndepărtată „în siguranță”, altfel, amenda pe care o primești variază între 250 și 350 de euro. Dacă un client se deplasează fără mască în unitatea respectivă, amenda este de 750 de euro pentru restaurant.
Prezența poliției pare să fie tot mai numeroasă pentru a asigura respectarea măsurii și / sau pentru a umple buzunarele statului.
Deci, ai pofta de o țigară în timp ce aștepți un prieten? Te-ar putea costa 250 de euro. Vrei o înghețată sau un pahar cu apă pe timp de caniculă? Nu este o idee prea bună. Pentru că, pentru a bea, trebuie să-ți îndepărtezi masca. Te poți transforma în infractor dacă bei apă pe stradă în timpul unui val de căldură.
Și regiunea Galicia, din Spania, a interzis fumatul pe stradă și pe terase, dacă este imposibila respectarea distanței de siguranță de doi metri între fiecare persoană.
Este posibil ca aceste măsuri luate în Spania, Belgia sau în alte părți să se extindă pe tot teritoriul european. Criza provocată de coronavirus poate fi un pretext pentru toate interdicțiile, una mai absurdă decât alta? Un lucru este sigur, trebuie să ne întrebâm mai mult decât oricând despre respectul și menținerea libertăților noastre individuale.