„Practic, nu a existat niciun semn de contaminare Covid” în timpul concertului Love of Lesbian din Barcelona, de pe 27 martie, desfășurat cu doar o lună în urmă. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii care au realizat studiul clinic efectuat în timpul acțiunii respective, primul din Europa de la începutul pandemiei, realizat ca experiment sau concert-pilot.
Dintre cei 5.000 de participanți la concert, 4.592 au fost analizați complet în cadrul studiului. Doar 6 au dat rezultate pozitive pentru Covid-19 în cele 14 zile de după eveniment, toți cu forme ușoare sau asimptomatici. Iar în 4 dintre aceste 6 cazuri, datele arată clar că infectarea nu a avut loc la concert.
În privința participanților, incidența cumulată în cele 14 zile de după concert a fost de 130,7 cazuri la 100.000 de locuitori, jumătate din media orașului Barcelona în aceeași perioadă și pentru aceeași grupă de vârstă, care a fost de 260 de cazuri / 100.000 de locuitori.
Drept urmare studiul, realizat de Fundația pentru Combaterea SIDA și a Bolilor Infecțioase și Spitalul Universitar German Trias i Pujol, concluzionează că nu a existat „niciun impact asupra transmiterii Covid-19 în timpul concertului”.
„Datele permit excluderea faptului că evenimentul de la Palau Sant Jordi ar fi fost un eveniment de răspândire Covid-19. Subliniem că a avut loc în interior, iar publicul a fost primit în număr mare”.
Concertul-pilot a fost promovat de platforma Festivals for Safe Culture, care îi reunește pe cei responsabili pentru Primavera Sound. De asemenea, a avut sprijinul instituțional al Ministerelor Culturii și Sănătății și al Consiliului Municipal al Barcelonei.
Organizatorii spun că testul demonstrează că 5.000 de persoane pot fi testate într-o singură dimineață, adăugând că oamenii au respectat măsurile „în mod extraordinar”.
Toți participanții au efectuat un test antigen înainte de concert și au purtat o mască de tip FFP2. Nu au fost obligați să păstreze distanța de siguranță.
Sursa: Catalunya Radio