Ca parte a măsurilor dure și controversate de blocare a epidemiei Covid-19, autoritățile din China intră în casele pacienților aflați în carantină și ucid toate animalele pe care le găsesc. Unii chinezi raportează că, la revenirea la domiciului, au descoperit că animalele de companie le-au fost omorâte.
Lisa Li, care locuiește în Beijing, este mai atentă ca niciodată să nu se îmbolnăvească. Respectă distanțarea socială și alte măsuri care ar putea s-o protejeze și spune că, dacă ar izbucni un alt focar regional în Beijing, s-ar auto-carantina imediat și ar întrerupe contactul cu lumea exterioară.
„Dacă se întâmplă să mă îmbolnăvesc de Covid-19, ce se va întâmpla cu pisica mea? Ar putea muri de foame sau ar putea fi ucisă în timp ce sunt în carantină”, spune ea pentru South China Morning Post.
Ea se referă la o serie de incidente petrecute în China, în care animalele de companie ale pacienților Covid au fost ucise de autoritățile locale, ca parte a măsurilor stricte de prevenire a răspândirii virusului.
Trei pisici deținute de un pacient Covid-19 din Harbin au fost testate pozitiv și ucise fără acordul proprietarului
Luna aceasta, o rezidentă din Chengdu a scris pe platforma de socializare Xiaohongshu că pisicile ei au fost ucise după ce ea a fost carantinată. Cu doar două luni înainte, o femeie din Harbin susținea pe Weibo că cele trei pisici ale ei au fost ucise de lucrătorii comunitari, după ce au fost testate pozitiv pentru SARS-Cov-2.
Autoritățile spun că nu există tratament disponibil pentru animale și eutanasia este singura opțiune.
China urmărește o strategie zero-Covid-19. Ori de câte ori au loc focare regionale, guvernele locale folosesc testarea în masă, monitorizarea contactelor și, uneori, blocăje parțiale, pentru a încerca să limiteze răspândirea.
Cetățenii au fost în general toleranți până acum, dar plângerile sunt în creștere.
„Nu există dovezi medicale sau sprijin legal pentru uciderea acestor animale de companie, este extrem de inuman”, crede Li.
În prezent, proprietarii de animale de companie iau problema în propriile mâini cu petiții online și solicită guvernelor locale politici mai umane și bine definite.
Legea este neclară
Conform legislației chineze, animalele sălbatice sau vitele infectate în timpul unei pandemii pot fi ucise. Dar pisicile și câinii nu se află pe listă.
Din punct de vedere medical, nu există dovezi concludente că animalele de companie pot răspândi virusul. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA, riscul ca animalele să răspândească Covid-19 la oameni este considerat a fi scăzut.
Sursa: South China Morning Post