Austriecii care nu se supun obligației de vaccinare vor plăti amenzi de 4.000 de euro
Guvernul austriac a anunțat vineri măsuri îndrăznețe pentru a combate răspândirea SARS-Cov-2 – nu doar că a impus o nouă izolare totală, timp de trei săptămâni, dar a decis și să facă vaccinarea anti-Covid obligatorie, începând din februarie 2022.
Cancelarul Alexander Schallenberg spune că măsura este necesară pentru a stimula campania de vaccinare, care a stagnat. 69% dintre persoanele eligibile au primit cel puțin o doză, iar Austria este cu aproximativ zece puncte procentuale în urma altor țări din Europa de Vest. Autoritățile dau vina pe rata scăzută de vaccinare pentru numărul record de cazuri Covid-19, cu 14.000 de pacienți testați pozitiv luni – dublu față de vârful celui de-al doilea val din noiembrie 2020.
„Sunt prea mulți printre noi care nu și-au arătat solidaritatea”, acuză Schallenberg. „Creșterea ratei de vaccinare este singura modalitate de a rupe acest cerc vicios.”
Dar planul a provocat rapid revolte. Aproximativ 40.000 de oameni au protestat sâmbătă, la Viena, împotriva noilor măsuri guvernamentale, alăturându-se unui val de marșuri desfășurat în orașele vest-europene.
Manifestanții austrieci purtau pancarte pe care scria „nu vaccinurilor” și „jos dictatura fascistă”. Multe comparații cu istoria experimentelor naziste din Austria – evocate de puternica mișcare anti-vaccin a țării. Poliția spune că grupurile afiliate de extremă dreapta, care au jucat un rol cheie în răspândirea informațiilor anti-vaccin, au fost predominante la manifestație.
În acest context, experții în sănătate publică au îndoieli cu privire la decizia de a face vaccinurile obligatorii. Deși unii austrieci care au ezitat să se vaccineze pot fi convinși în acest mod, ei spun că este puțin probabil ca măsura să aibă efect asupra celor ce se opun ferm vaccinării. Unii se tem că mișcarea ar putea avea efect invers, politizând și mai mult problema.
„Se adâncește prăpastia în societatea noastră”, spune Thomas Czypionka, șeful departamentului de economie și politici ale sănătății al Institutului de Studii Avansate din Viena. „Există un număr tot mai mare de oameni care se opun guvernului și politicilor împotriva Covid-19, iar obligația de vaccinare poate funcționa ca un impuls puternic către radicalizare.”
Cum va funcționa obligația de vaccinare. Va fi eficientă?
Conform planului guvernului, autoritățile îi vor programa la vaccinare pe cei 2 milioane de austrieci care nu sunt încă complet vaccinați, iar după 1 februarie, va începe să aplice amenzi de aproximativ 4.000 € celor care refuză. Între timp, când carantina generalizată va fi ridicată, pe 13 decembrie, restricțiile vor rămâne în vigoare pentru persoanele nevaccinate.
Experții nu sunt siguri că obligația va funcționa. Cifrele zilnice sugerează că restricțiile aplicate persoanele nevaccinate, combinate cu creșterea numărului de noi infectări, au determinat sute de mii de oameni să se vaccineze în ultimele câteva săptămâni.
Având în vedere că măsurile recente i-au convins deja pe cei care ezitau, există îndoieli cu privire la cât de mult impact va avea obligativitatea vaccinării. „Va fi un grup mic care va fi vaccinat în mod voluntar. Dar majoritatea [persoanelor nevaccinate] opune și mai multă rezistență”, spune Eva Maria Adamer-König, șeful departamentului de sănătate publică al Universității de Științe Aplicate FH Joanneum din Graz, Austria. Ea citează un studiu din 2016, publicat în Jurnalul European de Sănătate Publică, care a constatat că obligația legată de un vaccin anume poate face oamenii mai susceptibili de a refuza alte vaccinări, cu care se simțeau confortabil anterior. „Ar putea fi o mare problemă.”
Czypionka se așteaptă ca persoanele care se opun cu tărie vaccinurilor vor continua să nu se prezinte la programările pentru vaccinare și să refuze să-și plătească amenzile. „Decizia corectă ar fi fost să abordăm scepticismul la începutul anului și să fi implementat vaccinarea obligatorie pentru profesioniștii din domeniul sănătății și pentru personalul educațional. Poate că acest lucru ar fi fost suficient pentru a evita aceste măsuri stricte.”
Totuși, vaccinurile ajută la reducerea numărului de spitalizări și decese cauzate de Covid-19. În Austria, creșterea actuală a numărului infectărilor cauzează aproximativ o treime din numărul de decese zilnice, potrivit datelor Our World in Data de la Universitatea Oxford.
Dar stagnarea campaniei de vaccinare din Austria în timpul verii a lăsat populația deosebit de vulnerabilă, spune Adamer-König. Mulți dintre oamenii complet vaccinați au primit ultima doză în timpul verii și, dar protecția împotriva infectărilor – deși nu împotriva formelor severe sau a decesului – scade după șase luni, oamenii devin din ce în ce mai susceptibili să se contamineze și să transmită Covid-19. „Dar oamenii vaccinați încă se simt în siguranță și cred că nu pot face niciun rău, iar oamenii nevaccinați nu s-au vaccinat pentru că am avut puține restricții în timpul verii”, spune ea.
Adamer-König spune că guvernul nu a reușit să contracareze dezinformarea legată de vaccinuri era deja puternic răspândită în Austria înainte de pandemie. Miturile despre riscurile vaccinurilor s-au răspândit online și au fost promovate de politicienii din Partidul Libertății de extremă-dreapta, a treia forță ca mărime din parlamentul Austriei.
De ce protestează oamenii în Europa?
Mulți europeni s-au săturat de ciclul aparent nesfârșit al restricțiilor. Furia față de regulile recent impuse a stârnit ample proteste în Belgia, Croația, Italia, Irlanda de Nord și Elveția, în ultima săptămână.
În unele orașe, demonstrațiile au devenit violente în weekend. În Olanda, unde guvernul a propus o lege care interzice accesul persoanelor nevaccinate în magazine, chiar și cu un test negativ, orașul Rotterdam a experimentat ceea ce primarul a numit „o orgie de violență”. Mulțimile au incendiat sute de mașini și au aruncat cu pietre în polițiști. La Bruxelles, unde guvernul belgian a impus munca de acasă patru zile pe săptămână și a extins regulile de purtare a măștilor, unii membri ai unui marș de 30.000 de oameni au aruncat petarde și au spart vitrinele magazinelor.
Marșul de la Viena a fost relativ blând, dar poliția a raportat „niveluri ridicate de agresiune” în rândul protestatarilor și prezența extremiștilor de extremă dreapta. Organizațiile pentru drepturile omului au denunțat purtarea de stele galbene de către mulți protestatari, o încercare de a compara restricțiile legate de Covid-19 cu gravele abuzuri suferite de evreii din Europa la sfârșitul anilor 1930 și 1940.
Vor introduce alte țări din Europa obligații de vaccinare?
Până acum, doar câteva țări din întreaga lume, inclusiv Turkmenistan, Indonezia și Micronezia, au anunțat planuri de a face vaccinurile obligatorii pentru toți adulții. Dar multe țări occidentale, inclusiv SUA, Franța și Italia, au introdus doar obligații limitate, pentru angajații publici și personalul medical.
Guvernul austriac va trebui să dezvolte un cadru legal pentru vaccinarea obligatorie care să respecte constituția țării și să permită excepții pentru cei care nu se pot vaccina din motive medicale. Procedând astfel, guvernul de centru-dreapta poate conta pe un sprijin larg din partea principalului partid social-democrat din opoziție.
Acest proces – și amploarea reacțiilor protestatarilor anti-vaccin – vor fi urmărite îndeaproape în alte țări care se luptă cu ratele scăzute de vaccinare. În Germania, unde rata de vaccinare se situează la 70%, ministrul Sănătății, Jens Spahn, spune că oficialii dezbat introducerea unei obligații de vaccinare. „Probabil, până la sfârșitul acestei ierni, aproape toți locuitorii din Germania vor fi vaccinați, vindecați sau morți”, a afirmat el luni.
Sursa: Time
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook