AstraZeneca| Compoziţie, mod de administrare şi reacţii adverse

Avem vaccinul de la Pfizer, avem și de la Moderna, iar acum urmează cel de la AstraZeneca. Știi deja că serul companiei britanico-suedeze a primit undă verde de la Comisia Europeană.

Prospectul vaccinului AstraZeneca

Trebuie să știi că vaccinul AstraZeneca este recomandat persoanelor care au împlinit 18 ani, iar a doua doză se administrează după o perioadă cuprinsă între 4 și 12 săptămâni

Cele mai frecvente reacții adverse sunt sensibilitatea sau durerea la locul injectării, dureri de cap și musculare, stare generală proastă, febră și greață. Acestea sunt ușoare spre moderate și pot apărea 2-3 zile după prima doză. Efectele adverse raportate după rapel au fost raportate mai rar și resimțite ca fiind mai ușoare.

Are contraindicații?

Da. Cele care au hipersensibilitate la substanțele de bază ale vaccinului. Dacă ai febră, vaccinarea trebuie amânată. De asemenea, au nevoie de o atenție aparte pacienții care urmează un tratament anticoagulant.

Femeile însărcinate sau cele care alăptează se pot vaccina cu Astra Zeneca?

Nu sunt suficiente studii, motiv pentru care în prospect scrie că vaccinarea femeilor însărcinate se poate face doar dacă posibilele beneficii suntt mai mari decât potențialele riscuri. Nu sunt sunt date clare nici în privința femeilor care alăptează. Cert este că studiile de până acum nu arată că vaccinul AstraZeneca ar avea consecințe asupra fertilității.

Exit mobile version