Matthew W., 45 de ani, asistent medical la două spitale din San Diego, Statele Unite, a fost testat pozitiv pentru Covid-19 la opt zile după ce a fost vaccinat. Pe 18 decembrie a primit vaccinul Pfizer, după cum a comunicat pe rețelele de socializare. „Am fost vaccinat”, a scris el.
El a declarat pentru ABC 10News că în prima zi după vaccinare a avut brațul în care a fost injectat amorțit, dar nu a resimțit alte efecte secundare.
După șase zile, la finalul turei de lucru într-un spital Covid, a simțit primele simptome ale bolii: frisoane, dureri musculare și oboseală accentuată.
Două zile mai târziu a mers la un centru de testare și a primit rezultat pozitiv pentru Covid-19.
„Nu este ceva neașteptat. Este exact ce credeam că se va întâmpla în cazul cuiva care este expus unei cantități virale”, spune Christian Ramers, specialist în boli infecțioase la Family Health Centers din San Diego. El face parte din grupul de experți care coordonează campania de vaccinare.
Potrivit medicului, este posibil ca Matthew să fi fost infectat înainte de vaccinare – perioada de incubație poate dura până la două săptămâni. Chiar și dacă a contractat virusul după ce a primit vaccinul, nu este ceva anormal, spune Ramers. „În urma studiilor clinice s-a constatat că durează 10-14 zile până când injecția își face efectul și oferă protecție”.
Dr. Ramers afirmă că a fost informat și de alte cazuri în care lucrători din domeniul medical s-au îmbolnăvit după ce au fost vaccinați. Asta arată că efectul nu este imediat. Chiar dacă pacientul capătă un anumit grad de protecție, nu este total ferit de boală.
„Considerăm că prima doză te protejează undeva la 50%, iar a doua duce eficiența la 95%”.
„Chiar dacă unii medici sunt foarte optimiști și consideră campania de vaccinare ca fiind începutul sfârșitului pandemiei, va fi totuși un proces lent, va dura luni de zile până când se va produce imunizarea prin vaccin”, concluzionează dr. Ramers.