În timpul unui interviu acordat jurnaliștilor afiliați la patru mari publicații europene (Corriere della Sera, Handelsblatt, El Mundo și Les Échos français), directorul Pfizer a vorbit despre o perioadă tragică din viața părinților săi și despre dificultățile pe care le-a întâmpinat în tinerețe. Familia sa de origine evreiască locuia în Salonic, Grecia, când Hitler a invadat țara, în aprilie 1941. Din cei 60.000 de evrei care locuiau în faimosul port din Marea Egee, peste patru cincimi au fost exterminați la Birkenau. Printre puținii supraviețuitori s-a numărat și familia Bourla. Potrivit Tribune Juive, „După război, în 1961, s-a născut un fiu în această familie. Părinții l-au numit Israel-Avraam. A crescut și a studiat medicina veterinară în Grecia. Fiind un student strălucit, Abraham Bourla a obținut un doctorat în biotehnologie reproductivă la școala veterinară a Universității Aristotel din Salonic”.
Recrutat de Pfizer în 1993
Băiatul era atât de talentat, pasionat și muncitor încât a fost observat de Pfizer, care l-a recrutat în 1993 ca director tehnic pentru divizia de sănătate animală din Grecia, apoi pe toată Europa și restul lumii. La vârsta de 34 de ani, decide să se stabilească în Statele Unite și să-și schimbe prenumele din Abraham în Albert. Se căsătorește cu o tânără evreică cu care are doi copii și continuă să urce în ierarhia Pfizer, ajungând la vârful conducerii laboratorului farmaceutic american pe 1 ianuarie 2019, după ce a fost, potrivit anturajului său, un director excepțional al operațiunilor globale ale grupului: o călătorie fenomenală pentru un tânăr cioban grec care dorea să devină medic veterinar.
La întrebarea „Ați crescut în Salonic. Ar fi fost posibil în Europa traseul dvs.?”, răspunde: „Este cea mai dificilă întrebare. Ar fi fost posibil, dar puțin probabil. Statele Unite, cu toate controversele, au ceva minunat – te primesc cu brațele deschise când ajungi”. Apoi adaugă: „Am fost ales CEO al acestei companii de către un consiliu de administrație care știa umilele mele începuturi, care știa accentul meu de grec și faptul că vorbeam prost engleza. […] Când mi-au dat vestea, știi ce le-am spus? ‘Doar în America se poate întâmpla'”.
Veniturile au fost împărțite 50% cu BioNTech
„Este posibilă o revenire la viața normală în această toamnă în Europa? – „Cred că da. Exemplul din Israel este foarte interesant. Desigur, este o țară mică și are caracteristici specifice: este destul de izolată, populația se află într-o stare de război aproape constantă, așa că știe să reacționeze foarte repede în caz de criză. Dar Israelul ne permite să arătăm lumii că există speranță”. Albert Bourla adaugă: „Odată ce o proporție semnificativă a populației va fi vaccinată, este posibil să revenim la o viață aproape normală. Totul depinde de cât de repede ne vaccinăm”.
Președintele Pfizer a fost întrebat cu privire la parteneriatul său cu germanii BioNTech, cu care menționează că împarte venitul din vaccin 50-50. „Este un parteneriat extraordinar. Cele două companii au avut încredere una în cealaltă. Când am început să discutăm cu BioNTech, am avut o singură direcție: nu era vorba despre afaceri, ci despre salvarea lumii. Când am început să lucrăm împreună, nici măcar nu aveam contract! Cu Ugur Sahin [fondatorul BioNTech] am bătut palma prin Zoom și am început să lucrăm”.
Sursa: Caseur