Artiștii îndeamnă Hollywoodul să se implice în lupta împotriva discriminării rasiale
Zoë Kravitz, Viola Davis, Idris Elba și Michael B. Jordan se numără printre cele 300 de personalități care au semnat o scrisoare deschisă adresată industriei cinematografice pentru a-și folosi influența în lupta împotriva discriminării.
„Politica trebuie să se schimbe, legile trebuie să se schimbe, poliția trebuie să se schimbe, Hollywoodul trebuie să se schimbe, inimile trebuie să se schimbe, America trebuie să se schimbe. Schimbarea trebuie să aibă loc astfel încât cetățenii de culoare neînarmați să nu trăiască cu frica de a fi uciși. Vă puteți imagina că eu în 2020 ma intreb ce îmi rezervă viitorul?”, a scris tânărul actorul de culoare din “This is us”, Lonnie Chavis într-o scrisoare deschisă, în urmă cu câteva zile, rezonând cu mișcarea Black Lives Matter.
Adulții i-au urmat exemplul, prin intermediul asociației Hollywood4BlackLives fondată de actorul Kendrick Sampson (Insecure). Ea este la originea unei scrisori deschise care numără până în prezent semnăturile a 300 de artiști de culoare, printre care Zoë Kravitz, Viola Davis, Idris Elba sau Michael B. Jordan. Adresată „aliaților noștri de la Hollywood”, scrisoarea îndeamnă industria cinematografică să-și revizuiască poziția față de comunitatea de culoare, pentru a-și reface imaginea.
„Hollywoodul are privilegiul, ca industrie creativă, de a-și imagina și impune concepte. Avem o influență semnificativă asupra culturii și politicii. Avem capacitatea de a ne folosi influența pentru a ne imagina și crea o lume mai bună. Cu toate acestea, în trecut și în prezent, Hollywoodul încurajează violența poliției și cultura anti-neagră”, sunt reprosurile care deschid scrisoarea.
Clișee tenace
Semnatarii învinovățesc în special tendinta studiourilor de a favoriza scenariile care discrediteaza comunitatea afro-americană. „Modul în care Hollywood și mass-media au contribuit la incriminarea oamenilor de culoare, la prezentarea greșită a sistemului juridic și la glorificarea corupției și violenței poliției au avut consecințe grave asupra vieții oamenilor de culoare.”
Artiștii incriminează, printre altele, scenariile cu clișee tenace, cum ar fi violența, ca o componentă inerentă a personajelor. O reprezentare care, potrivit lor, a participat în mare măsură la justificarea violenței poliției: „Trebuie să punem capăt exaltării ofițerilor și agenților care acționează cu brutalitate în afara legii și sunt văzuți ca niște eroi. Aceste filme încurajează polițiști precum Derek Chauvin, criminalul lui George Floyd. „
Considerând Hollywood-ul ca fiind răspunzător în mare măsură de opresiunea asupra afro-americanilor, artiștii implicați în această inițiativă merg și mai departe. Ei cer ca industria cinematografică să se implice în lupta împotriva rasismului.
„Dovediți că Black Lives Matter contează la Hollywood, făcând pași îndrăzneți pentru a afirma, apăra și investi în viața celor de culoare”, scriu ei în încheiere.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook