Didier Montet, cercetător din Montpellier, a semnat o platformă pentru a denunța măsuri guvernamentale „disproporționate”. Alături de alți aproape 300 de oameni de știință, el avertizează cu privire la strategia de sănătate desfășurată de guvern de la începutul epidemiei.
În timp ce guvernul vorbește despre o înrăutățire a situației de sănătate din Franța și stabileste măsuri de „stingere”, aproape 300 de oameni de știință, medici și cadre universitare arată cu degetul asupra neajunsurilor politicii impuse de guvern de la începutul epidemiei. Potrivit acestora, „este urgent să schimbăm strategia de sănătate în fața Covid-19. Nu vrem să fim conduși de frică”.
„Guvernul înspăimântă populația”
Printre semnatari, dr. Didier Montet, cercetător și expert în siguranța alimentelor și gestionarea crizelor de sănătate.
« Guvernul sperie populația pentru a se proteja împotriva acestui virus, atât de mult încât există informații care par dramatice despre o situație care nu este. Astăzi, oamenii se tem de Covid-19 și știm că frica ucide. » spune Didier Montet, cercetător și expert în managementul crizelor sanitare.
Calcule „neclare”
„Nu știm cum să interpretăm cifrele din Franța și, mai presus de toate, există multe necunoscute în metoda de calcul utilizată de guvern. De exemplu, pentru testele PCR lipsesc în mod sistematic tipurile de aparate, metodele de operare utilizate și abaterile standard care sunt totuși obligatorii pentru toate publicațiile științifice referitoare la analize. Evident, există o problemă de calcul aleasă în mod voluntar pentru a speria cetățenii„, precizează Didier Montet. Potrivit acestuia, rata incidenței – numărul de teste PCR pozitive la 100.000 de locuitori – crește matematic odată cu numărul de teste efectuate.
Potrivit acestuia, epidemia ar trebui relativizată în măsura în care „probabilitatea de a muri din cauza acesteia este foarte mică”, detaliază dr. Montet în aceste calcule:
„Există, în acest caz, 50 de cazuri pozitive la 100.000 de locuitori – sau 0,05% din populație. Având în vedere că 90% din populație nu va prezenta niciun simptom, vor fi deci 10 pacienți simptomatici la 200.000 de locuitori. Dintre acești pacienți, o mică parte va merge la spital și foarte puțini vor muri”.
« Nu doresc nimenui să aiba virusul, dar trebuie doar să recunoaștem că șansele de a fi grav bolnavi cu această boală sunt foarte mici», spune Didier Montet.
Măsuri disproporționate
În centrul acestui articol semnat de aproape 300 de oameni de știință sunt ridicate două întrebări majore:
-Instrucțiunile date populației pentru a preveni răspândirea virusului
-Întârzierea lansării unei campanii masive de testare PCR
Potrivit dr. Montet, măsurile luate de guvern ar fi disproporționate față de amenințarea reală a virusului. El explică, de exemplu, că purtarea măștii în exterior nu are niciun sens, deoarece probabilitatea de a se contamina este într-adevăr „foarte slabă”, dacă respectăm măsurile de distanțare socială.
« Dacă luăm exemplul unui departament din Franta, au existat 6 decese de la începutul epidemiei și 10 spitalizări în curs. Aceasta este o cifră foarte mică în comparație cu măsurile luate, cum ar fi purtarea obligatorie a măștii » spune Didier Montet,
Comunicare blocată
O altă problemă subliniată de acești specialiști, comunicarea blocată în întregime de guvern. „În timpul izolării, am primit instrucțiuni de a nu publica nimic despre cercetările efectuate în jurul acestui virus. În calitate de cercetător CIRAD, aceasta este prima dată în viața mea când am primit un ordin de a nu publica”, dezvăluie Didier Montet.
Potrivit acestora, componența Consiliului științific ridică întrebări: este interesant să ne uităm la componența „Consiliului științific Covid-19”, „este format din 12 membri și responsabil pentru informarea deciziei publice de a lupta împotriva pandemiei: 8 medici de diferite specialități, 1 statistician, 1 sociolog, 1 antropolog și 1 manager ONG. Trebuie remarcat faptul că membrii acestui comitet provin toți din domeniul medical. Nu există reprezentant al unităților non-medicale ale cercetări fundamentale, niciun agronom sau medic veterinar nu este prezent în acest comitet”.