Antiviralele împotriva Covid ar trebui să reprezinte drumul înapoi către normalitate, spune un medic britanic
Dr. Penny Ward este membru al Facultății de Medicină Farmaceutică și profesor în Medicină Farmaceutică la Kings College, Londra. Articol pentru The Telegraph.
Pandemia Covid din Marea Britanie se înrăutățește. Se raporteaza peste 40.000 de cazuri pe zi, 1.000 de persoane sunt internate în spital și 150 de decese sunt provocate zilnic de SARS-Cov-2. Este surpinzator faptul că nu se apreciază încă pe deplin nevoia de medicamente antivirale, vitale în abordarea bolilor infecțioase. Strategia care se aplică în gestionarea pandemilor cauzate de gripă include desfășurarea unei game de medicamente antivirale, evitând astfel necesitatea carantinării.
Însă autoritățile din Marea Britanie au ignorat tratamentul cu anticorpi monoclonali (o formă de medicație antivirală) în curs de dezvoltare, în ciuda faptului că primele date care demonstrează succesul terapeutic au fost publicate în urmă cu aproape un an.
Antiviralele scurtează durata bolii și reduc numărul pacienților care au nevoie de tratament spitalicesc. Ele pot fi, de asemenea, utilizate preventiv la persoanele care au avut un contact strâns cu o persoană infectată.
Ronapreve, un cocktail de anticorpi produs de Regeneron, a fost aprobat pentru utilizare în Marea Britanie în august. Dar este folosit doar pentru pacienții din spitale și numai dacă îndeplinesc anumite criterii. Asta în ciuda faptului că studiile de fază III au fost realizate într-un cadru comunitar, în rândul pacienților care nu au fost spitalizați.
Grupul de lucru pentru studiul antiviralor din Marea Britanie, care a fost în mare parte tăcut până în prezent, a anunțat săptămâna trecută achiziționarea a 480.000 de doze de medicament antiviral molnupiravir. Va fi gata de utilizare în această iarnă, dacă va fi aprobat. Având în vedere că medicamentul a fost testat pentru prima dată la om, în Marea Britanie, în august 2020, ne-am putea întreba de ce volume mai mari nu au fost precomandate mai devreme, în așteptarea aprobării.
Grupul de lucru pentru vaccinuri a reușit, deoarece a precomandat rapid vaccinurile. Echipa antivirală pare să fi fost mai lentă. Medicamentele achiziționate acum reprezintă o fracțiune din ceea ce este necesar – cred că ar fi suficiente pentru aproximativ 12 zile dacă sunt distribuite pe scară largă.
Grupul de lucru pentru antivirale a comandat, de asemenea, 250.000 de doze dintr-un antiviral promițător – dar încă nedovedit clinic – PF-07321332, produs de Pfizer. Dar, din nou, comanda este extrem de redusă.
Este frustrant să vezi că aceste întrebări nu sunt puse. Dar situația poate fi salvată dacă acționăm rapid. În primul rând, avem nevoie de grupul de lucru antiviral pentru a învăța lecții de la grupul de lucru pentru vaccinare – pentru a pre-cumpăra medicamente antivirale care par să aibă succes în studiile clinice în stadiu incipient. Ar trebui să comandăm zeci de milioane de doze de medicamente pentru a asigura aprovizionarea adecvată.
În al doilea rând, serviciile de sănătate ar trebui să facă cât mai simplă administrarea tratamentelor cu anticorpi monoclonali și combinații antivirale pacienților cu risc ridicat din comunitate. Acest lucru se poate face prin spitale comunitare, cabinete medicale, prin servicii de tratare la domiciliu și prin centre comunitare mari, înființate ca centre de perfuzie.
În cele din urmă, agenția de medicamente, un organism de reglementare extrem de eficient care analizează rapid cererile, ar trebui să reconsidere dacă este necesar să aștepte aprobarea „completă” pentru a implementa aceste medicamente. Anul trecut, a permis utilizarea timpurie a remdesivirului printr-o abordare de preautorizare cunoscută sub numele de Schema de acces timpuriu la medicamente. Poate că solicitanții cu alte tratamente antivirale pot fi convinși să folosească această cale pentru a aduce produsele la o utilizare mai largă, mai rapid.
Antiviralele se pot dovedi calea înapoi la normalitate, alături de vaccinuri, permițându-ne să trăim cu coronavirusul. Și prin reducerea presiunii asupra spitalelor, acestea pot permite sistemelor de sănătate să facă față unor restanțe majore pentru tratamentele non-Covid. Trebuie să facem din astfel de medicamente o opțiune reală pentru public.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook