Un studiu realizat de cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Hadassah a arătat că femeile însărcinate care se vaccinează împotriva coronavirusului pot transmite anticorpii copiilor. Studiul, care până acum a fost publicat doar pe MedRxiv și, prin urmare, nu a fost analizat de experți independenți, a evaluat nivelul anticorpilor imunoglobulinei G (IgG) a 20 de femei gravide care au primit două doze ale vaccinului Pfizer în timpul celui de-al treilea trimestru al sarcinii. În toate cazurile, anticorpii au fost detectați la niveluri adecvate atât în sângele mamelor, cât și în sângele din cordonul ombilical.
„Protecția neonatală împotriva infectării depinde în primul rând de anticorpii materni, care sunt transferați prin placentă”, a declarat pentru The Jerusalem Post Dana Wolf, directorul Unității de Virologie Clinică de la Hadassah, care este unul dintre cercetătorii principali ai studiului. „Am demonstrat un transfer placentar eficient al anticorpilor IgG – genul de anticorpi declanșați de infectare sau după vaccinare”.
Cercetătorii au măsurat în mod specific nivelul anticorpilor împotriva proteinei spike a SARS-CoV-2, iar nivelul și tipul anticorpilor sugerează „posibilitatea de a bloca suficient virusul”.
Studiul a fost realizat în februarie, imediat după ce primele femei însărcinate au început să fie vaccinate în Israel. Wolf a spus că studiul este în curs de desfășurare, iar echipa evaluează acum nivelul de anticorpi la femeile care au fost vaccinate mai devreme în timpul sarcinii.
Wolf, care a colaborat cu alți experți – inclusiv obstetricieni de top ca dr. Amihai Rottenstreich și Shay Porat – a spus că grupul va începe acum să analizeze cât timp rezistă anticorpii în organismul copiilor.
Transferul placentar al anticorpilor nu este neobișnuit. De exemplu, femeile însărcinate sunt vaccinate în mod obișnuit împotriva tusei convulsive pentru a-și proteja nou-născuții.