Vaccinurile împotriva coronavirusului pot sta la originea unei noi epidemii? Asta par să creadă mulți anti-vacciniști. Ei susțin că serul ar crea un alt virus, pe care persoanele vaccinate îl pot transmite celor care nu sunt, ca o altă „epidemie”. Unii consideră că vaccinarea declanșează „simptome apropiate de Covid”, în timp ce alții spun că ar fi un mijloc de vaccinare a întregii populații. Niciuna dintre aceste două ipoteze nu este adevarată.
Interpretarea greșită a unui document oficial
Informațiile false s-au răspândit mai întâi în Statele Unite. La sfârșitul lunii aprilie, membrii influenți ai sferei anti-vaccinare au asigurat că produsele de imunizare sunt „ self spreading vaccines” – cu alte cuvinte „vaccinuri cu auto-propagare”. Printre alte surse, un articol publicat în 3 mai pe LifeSite, care afirmă că „vaccinurile experimentale creează „proteine spike”, pe care indivizii vaccinați le-ar putea „transmite persoanelor cu care sunt în contact strâns”, provocându-le „boli, inclusiv la copii”. Întrebat de USA Today despre originea analizei sale, autorul textului a citat tweet-ul doctorului Simone Gold, un cunoscut fizician californian din sfera anti-vaccin americană.
Cercetătoarea se bazează pe un document oficial al laboratorului Pfizer, prezentat în timpul studiilor clinice. Doar că îl interpretează greșit. Ea citează secțiunea referitoare la „expunerea la un studiu clinic în timpul sarcinii”, ale cărei cazuri sunt enumerate de laborator – în special situația în care o femeie află că este însărcinată după ce „a fost expusă prin inhalare sau prin contactul cu pielea”. Cu excepția faptului că această clarificare nu înseamnă că vaccinul o poate face. Este pur și simplu o clarificare juridică.
O altă figură din sfera anti-vaccin citează existența „vaccinurilor cu auto-propagare” într-un raport al prestigioasei Universități John-Hopkins.
Din nou, este o interpretare greșită. Documentul emis de universitatea din Baltimore face posibilă evaluarea tehnologiilor existente pentru a răspunde „riscurilor de dezastre biologice globale”. Prin urmare, se remarcă în mod special existența vaccinurilor „concepute genetic pentru a se dispersa în populație”, ca și cum ar fi o boală „transmisibilă”. „În loc să provoace boli, ele conferă protecție”, spun cercetătorii, „provocând imunitate generalizată rapidă”. Anumite vaccinuri cu „virus viu” folosesc această tehnică. Site-ul PolitiFact citează drept exemplu un vaccin împotriva poliomielitei și un vaccin împotriva rotavirusului. Produse care nu mai sunt inoculate în ziua de azi. Însă documentul nu menționează vaccinul anti-Covid. Și nu e nimic de mirare, pentru că a fost publicat în 2018, cu mult înainte de criza sănătății.
Prin urmare, aceste surse nu dovedesc nimic. Iar zvonul despre un vaccin „propagator” arată o ignoranță completă a modului în care funcționează vaccinurile ARN mesager – o tehnologie utilizată de Pfizer și Moderna. Serul permite pur și simplu celulelor corpului să învețe cum să producă proteina „spike”, pentru a declanșa un răspuns imun și producerea de anticorpi. O acțiune foarte țintită și temporară. „Timpul în care ARN-ul va supraviețui în celule este destul de scurt, o chestiune de câteva ore”, a rezumat specialistul în boli pulmonare Dan Culve, pentru AP”.
Vaccinuri 95,3% eficiente împotriva contaminării
Jasmine Reed, specialist în afaceri publice pentru agenția americană de sănătate (CDC), susține același lucru – produsele „nu utilizează virusul viu, care provoacă Covid-19 și nu pot provoca boli. Prin urmare, persoanele care primesc un vaccin anti-Covid nu pot transmite virus sau vaccin”.
În cele din urmă, dincolo de aspectul teoretic, afirmația falsă este contrazisă de numeroase observații care sugerează că persoanele imune sunt mai puțin susceptibile de a transmite virusul. Un studiu publicat pe 5 mai în jurnalul medical The Lancet, arată că produsul Pfizer/BioNTech oferă imunitate de peste 95,3% împotriva contaminării cu Covid-19.
Sursa: LCI