Analiză The Economist: Numărul deceselor legate de Covid, în România, este dublu față de cel raportat oficial
Bilanțul oficial al pandemiei Covid-19 pare subestimat, iar săptămânalul britanic „The Economist” emite o evaluare potrivit căreia 15,3 milioane de oameni au murit, de fapt, din cauza SARS-Cov-2, ceea ce reprezinta de trei ori mai mult decât cifrele oficiale.
Cât de mulți oameni au murit din cauza pandemiei Covid-19? Răspunsul depinde atât de datele disponibile, cât și de modul în care definești „din cauza”. Mulți oameni care mor în timp ce sunt infectați cu SARS-CoV-2 nu sunt niciodată testați și nu apar în datele oficiale. La polul opus, unii oameni ale căror decese au fost atribuite Covid-19 au avut alte afecțiuni care ar fi putut oricum să le fi încheiat viața într-un interval de timp similar.
Și mai sunt persoanele care au murit din cauze care puteau fi prevenite în timpul pandemiei, dar spitalele pline de pacienți Covid-19 nu i-au putut trata.
În loc să încerce să facă distincția între tipurile de decese, abordarea The Economist este să le numere pe toate. Metoda standard de urmărire a modificărilor mortalității totale este „excesul de decese”. Acest număr reprezintă decalajul dintre numărul de oameni care au murit într-o anumită regiune într-o anumită perioadă de timp, indiferent de cauză, și câte decese ar fi fost de așteptat dacă nu s-ar fi produs o anumită circumstanță (cum ar fi un dezastru natural sau un focar de boală).
Motivul pentru care The Economist a furnizat doar o estimare aproximativă, cu o gamă largă de incertitudini, este faptul că deducerea excesului de decese pe plan global este o operațiune complexă și imprecisă. Dintre statisticile publicate de unitățile subnaționale, cum ar fi provinciile sau orașele, din 156 de țări ale lumii cu cel puțin 1 milion de oameni, s-au obținut date despre mortalitatea totală de la doar 84. Unele dintre aceste regiuni își actualizează cifrele în mod regulat; alții le-au publicat o singură dată.
Pentru a completa aceste lacune în înțelegerea noastră a pandemiei, The Economist a construit un model de calcul automat, care estimează excesul de decese pentru fiecare țară, în fiecare zi, de la începutul pandemiei. Se bazează atât pe datele oficiale privind excesul de mortalitate, cât și pe mai mult de 100 de alți indicatori statistici. Calculele finale utilizează cifre oficiale guvernamentale de exces de deces ori de câte ori și oriunde sunt disponibile, precum și estimările modelului în toate celelalte cazuri. Poți citi metodologia aici.
Datele privind excesul de decese sunt esențiale pentru a face comparații între țări. În cazurile în care ratele de deces au scăzut sub normele lor pre-pandemice – deoarece Covid-19 a făcut relativ puține victime, în timp ce modificările stilului de viață au scăzut numărul de alte cauze precum gripa – acest număr este negativ.
Pentru Romania, excesul de decese este estimat între 66.000 si 72.000 de decese – față de 34.000, numărul oficial de decese Covid declarate – ceea ce înseamna o diferenta de 100%, una dintre cele mai mari din Europa și pe locul 62 între țările analizate de The Economist.
Datele arată clar că SARS-Cov-2 a dus la moartea mult mai multor persoane decât sugerează statisticile oficiale. Deși bilanțul oficial al deceselor din Rusia sugerează că și-a protejat bine cetățenii, numărul mortalității totale indică faptul că a fost, de fapt, lovita destul de puternic de Covid-19. În mod similar, estimăm că numărul morților din India este de fapt de milioane, mai degrabă decât sute de mii. La celălalt capăt al tabelului, câteva țări au avut de fapt mai puțini oameni care au murit în timpul pandemiei decât în anii precedenți.
Există, însă, două moduri principale prin care calculul excesului de decese ar putea denatura realitatea. Primul este că se bazează pe presupunerea că cifrele mortalității în exces publicate oficial sunt corecte. Având în vedere perturbarea pe care a provocat-o Covid-19, este plauzibil ca unele guverne să fi schimbat modul în care compilează date despre decesele totale în timpul pandemiei. Acest lucru ne-ar putea determina să publicăm cifre incorecte pentru țările în cauză. De asemenea, ar putea introduce erori în estimările pe care modelul le produce pentru toate celelalte țări.
În al doilea rând, deoarece majoritatea țărilor care raportează excesul de decese sunt bogate sau cu venituri medii, cea mai mare parte a datelor utilizate pentru a realiza modelul provin din astfel de locuri. Estimările pe care modelul le detectează în aceste zone ar putea fi astfel un ghid inexact pentru dinamica pandemiei în țările sărace. O avertizare similară se aplică estimărilor legate de țările care au suferit multe decese în exces din alte motive decât Covid-19, cum ar fi războiul sau dezastrele naturale.
Sursa: The Economist
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook